Συνέντευξη: Θάνος Ξυδόπουλος
Η ημικρανία απασχολεί έναν στους δέκα Έλληνες -συχνότερα νέες γυναίκες- και χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι κρίσεις δυνατού πονοκεφάλου που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση ή ακόμα και σε απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία ή στην οικογένεια.
Ο κ. Μιχάλης Βικελής ειδικός Νευρολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος σε συνέντευξή του στο zougla.gr αναλύει όλα τα ιατρικά δεδομένα για τις ημικρανίες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όπως τονίζει ο κ. Βικελής, ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως ιδιαίτερα δυνατός και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων. Ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης μπορεί να έχει τάση για εμετό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ημικρανία έχουν παρατηρήσει ότι ο πόνος μπορεί να αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Δηλαδή, μπορεί τη μία φορά να εντοπίζεται στο δεξιό μισό του κεφαλιού και την επόμενη φορά στο αριστερό ή σε ολόκληρο το κεφάλι, κάτι που είναι ένα αρκετά τυπικό χαρακτηριστικό της ημικρανίας. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγη ώρα ως και 2-3 ώρες ή και ημέρες, μέχρι να υφεθεί. Η θεραπεία στην ημικρανία μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα ή ειδικά αντί-ημικρανικά αναλγητικά, και ενδεχομένως προληπτική αγωγή με συμπληρώματα διατροφής/φυτικά σκευάσματα, ιατρικές συσκευές ή βοτουλινική τοξίνη.
Ο κ. Βικελής αναφερόμενος στη θεραπεία της ημικρανίας με μονοκλωνικά αντισώματα τονίζει ότι η ιατρική έρευνα διαπίστωσε πως ένα χημικό μόριο που φυσιολογικά βρίσκεται στον οργανισμό μας και ονομάζεται CGRP παίζει σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Σε ανθρώπους με ημικρανία τα επίπεδα του ανεβαίνουν κατά την διάρκεια των κρίσεων και υποχωρούν στη συνέχεια. Έτσι, ξεκίνησε η έρευνα για την δημιουργία φαρμάκων που μειώνουν ή αναστέλλουν τη δράση του CGRP. Δημιουργήθηκε μια κατηγορία κλασικών φαρμάκων (για την ώρα δεν κυκλοφορεί κάποιο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη) και μια άλλη κατηγορία, των μονοκλωνικών αντισωμάτων, κατά της δράσης του CGRΡ. Tα αντισώματα αυτά “μπλοκάρουν” τη δράση του CGRP, ενώ έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ένα αντίσωμα, έναντι ενός κλασικού φαρμάκου.
Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με ημικρανία οποιουδήποτε τύπου, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κεφαλαλγία, δεν έχουν αντένδειξη στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, ούτε έχει αποδειχθεί πως κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών σε αυτόν ειδικά τον πληθυσμό. Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από τυχόν προληπτική θεραπεία που λαμβάνεται για την ημικρανία ή άλλη κεφαλαλγία, ούτε και επηρεάζει τέτοια θεραπεία. Ως εκ τούτου, οι προληπτικές θεραπείες για την ημικρανία μπορούν να συνεχίζονται κανονικά σε άτομα που εμβολιάζονται. Εξαίρεση αποτελεί η καθημερινή λήψη αντιφλεγμονωδών, που γίνεται σπάνια, σε ειδικές περιπτώσεις.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βικελή στη «Ζούγκλα»: