Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκε ότι η σωματική άσκηση και πιο κρίσιμη από τη διατροφή για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτοί που επιτυχημένα διατηρούν την απώλεια βάρους βασίζονται στη φυσική δραστηριότητα για να παραμείνουν σε ενεργειακή ισορροπία (αντί για περιορισμό της πρόσληψης τροφής) ώστε να αποφύγουν την επαναφορά του βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που διατηρούσαν μειωμένο σωματικό βάρος 30 κιλών ή περισσότερο για πάνω από ένα έτος.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που επέτυχαν στη συντήρηση της απώλειας βάρους με δύο άλλες ομάδες: α) με μια ομάδα ατόμων φυσιολογικού βάρους (και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παρόμοιο με τον τρέχοντα αυτών που έχασαν βάρος) και β) με μια ομάδα υπέρβαρων/παχύσαρκων των οποίων ο τρέχων ΔΜΣ ήταν παρόμοιος με αυτόν που είχαν αυτοί που έχασαν βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι είχαν χάσει βάρος ζύγιζαν, κατά μέσο όρο, 60-61 κιλά, το οποίο ήταν παρόμοιο με την ομάδα των ατόμων φυσιολογικού βάρους. Η ομάδα των υπέρβαρων/παχύσαρκων ζύγιζε, κατά μέσο όρο, 90 κιλά.

Κρίσιμη η σωματική δραστηριότητα

Τα βασικά ευρήματα ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνολικές θερμίδες που καίγονται κάθε μέρα στη φάση της συντήρησης ήταν σημαντικά υψηλότερες (300 θερμίδες/ημέρα) σε σύγκριση με τις θερμίδες που έκαιγαν τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ωστόσο οι θερμίδες αυτές δεν διέφεραν σημαντικά από εκείνες που έκαιγαν τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα. Από τις συνολικές θερμίδες οι 180 ξοδεύονταν λόγω σωματικής δραστηριότητας.

Η ομάδα συντήρησης βάρους έκανε πολύ περισσότερα βήματα ημερησίως (12.000 βήματα) σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε φυσιολογικό σωματικό βάρος (9.000 βήματα ημερησίως) και τους υπέρβαρους/παχύσαρκους (6.500 βήματα ημερησίως).

Τα ευρήματα είναι συνεπή με τα αποτελέσματα της διαχρονικής μελέτης The Biggest Loser, όπου η ενεργειακή δαπάνη της σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται στενά με το βάρος.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης