Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 4.900 παγκοσμίως, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς που ψάχνουν μανιωδώς να βρουν το εμβόλιο για την καταπολέμηση του ιού. Ήδη στη χώρα μας τα κρούσματα είναι 117, ενώ 10 από αυτά θεωρούνται «ορφανά», δηλαδή δεν είναι γνωστή η προέλευση της μετάδοσης του ιού και γι΄ αυτό η διασπορά θεωρείται δεδομένη.
Γι΄ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν διαρκώς τους πολίτες προκειμένου να αυτοπροστατευτούν, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι ικανά από μόνα τους να μειώσουν την εξάπλωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται ο κάθε πολίτης να ελαχιστοποιήσει τις εξόδους από το σπίτι και να μην έρχεται σε επαφή με κόσμο προκειμένου να μην αυξηθούν οι πιθανότητες της μόλυνσης από τον ιό.
Τα 117 κρούσματα θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες εάν δεν λάβουμε όλοι μας τα σωστά μέτρα και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας, ουσιαστικά στο σημείο που βρισκόταν η Ιταλία πριν από τρεις εβδομάδες.
Ο λοιμοξιωλόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σ. Τσιόδρας, σε χθεσινή ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχει η πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες να χρειαστεί να λάβει η χώρα αντίστοιχα μέτρα με αυτά της Ιταλίας, είπε: «Πήραμε τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων, αυτά που ονομάζονται μέτρα αποστασιοποίησης…» και πρόσθεσε: «Φυσικά και πρέπει να λειτουργήσει το κράτος, φυσικά και πρέπει να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Είδατε στην Ιταλία άφησαν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία».
Για τον κορωνοϊό τοποθετήθηκε μέσω Facebook και ο Έλληνας καθηγητής Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος υποστηρίζοντας πως οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι.
#flattenthecurve #washyourhands #stayhome #canceleverything Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα…
Δημοσιεύτηκε από Christoforos Anagnostopoulos στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε ανακοίνωσή του έκανε έκκληση σε γιατρούς να υποβάλουν αιτήσεις για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε καμπάνια για να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να λαμβάνουν καθημερινά.
«Κάνω έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα Υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα στέλνει το εξής μήνυμα στους πολίτες:
Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα.
Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. #μένουμε_σπίτι pic.twitter.com/1KDC9oxOnG— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) March 12, 2020
Τσιόδρας: Τα «ορφανά» κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. «Θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες μέρες. Θεωρώ ότι έχει αρχίσει η εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και όσο καλύτερα αντιδράσουμε τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε» είπε ο ίδιος.
Από τα 117 κρούσματα, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, τα 82 ανήκουν στα εισαγόμενα κρούσματα και 25 από αυτά είναι οι επαφές τους. Επίσης υπάρχουν ακόμη 15 κρούσματα, για τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας για τα 10 «ορφανά» κρούσματα είπε: «Τα ορφανά κρούσματα, τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα “ορφανά” κρούσματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα. Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από τον χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» είπε ο ίδιος.
Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών παγκοσμίως
Η επιδημία του Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Στον κατάλογο των χωρών που μετρούν νεκρούς προστέθηκαν σήμερα η Νορβηγία και η Ινδία.
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν αναφερθεί περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αφού κάποιες χώρες εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά στο ποιους εξετάζουν. Από την Τετάρτη, την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 360 νέοι θάνατοι και 7.360 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.
Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37.
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει συνολικά 80.793 κρούσματα. Από αυτά 3.169 ασθενείς πέθαναν και 62.793 ιάθηκαν. Από την Τετάρτη μέχρι τώρα καταγράφηκαν μόνο 15 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.
Στον υπόλοιπο κόσμο, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 50.668 (7.345 νέα) και οι θάνατοι στους 1.754.