Ζήσης Ψάλλας
Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας έδειξε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχασαν περισσότερο βάρος και βελτίωσαν την υγεία τους με νηστεία που έκαναν κατά διαστήματα ακολουθώντας μια αυστηρά ελεγχόμενη διατροφή.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, περιελάμβανε 88 γυναίκες που ακολούθησαν προσεκτικά ελεγχόμενες δίαιτες για διάστημα 10 εβδομάδων.
«Ο περιορισμός της διατροφής είναι ο κύριος τρόπος που οι παχύσαρκες γυναίκες προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους», είπε η Amy Hutchison, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη τήρηση μιας περιορισμένης διατροφής είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν, γι’ αυτό και η μελέτη εξέτασε την επίδραση της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους.
«Οι παχύσαρκες γυναίκες που ακολούθησαν μια δίαιτα στην οποία κατανάλωναν το 70% της απαιτούμενης ενεργειακής τους πρόσληψης και νήστευαν κατά διαστήματα, έχασαν το περισσότερο βάρος. Άλλες γυναίκες, οι οποίες είτε παρέμειναν στη διαλείπουσα νηστεία χωρίς να μειώσουν την πρόσληψη της τροφής, είτε μείωσαν την πρόσληψη τροφής χωρίς διαλείπουσα νηστεία είτε δεν περιόρισαν τη διατροφή τους, δεν είχαν τόσο επιτυχημένη την απώλεια βάρους», είπε η Hutchison.
Οι γυναίκες που παρέμεναν στη διαλείπουσα νηστεία περιορίζοντας το φαγητό τους βελτίωσαν την υγεία τους περισσότερο από όσες περιόρισαν μόνο το φαγητό ή μόνο νήστευαν.
«Ακολουθώντας ένα αυστηρό πρότυπο διαλείπουσας νηστείας και δίαιτας, οι παχύσαρκες γυναίκες πέτυχαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτιώσεις στην υγεία τους, όπως έδειξαν οι βιοδείκτες των καρδιακών παθήσεων», είπε η Hutchison.
Απώλεια περισσότερων κιλών
Οι γυναίκες που έκαναν νηστεία, έτρωγαν το πρωινό τους και στη συνέχεια απέφυγαν το φαγητό για 24 ώρες καταναλώνοντας φαγητό για τις επόμενες 24 ώρες. Την επόμενη μέρα νήστευαν ξανά.
Οι γυναίκες στη μελέτη ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην περιοχή των 25-40 και ηλικίας μεταξύ 35 και 70 ετών. Ακολούθησαν μια τυπική αυστραλιανή διατροφή που αποτελείται από 35% λίπος, 15% πρωτεΐνες και 50% υδατάνθρακες.
Στις καλύτερες περιπτώσει έχαναν 0,5-1 κιλό την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα της μελέτης.
Αυτή η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η διαλείπουσα νηστεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τον καθημερινό περιορισμό της διατροφής στην υγεία και ενδεχομένως στην απώλεια βάρους, είπαν οι ερευνητές.