Ζήσης Ψάλλας
Ενώ οι πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος έχουν συσχετιστεί με λιγότερες νοσηλείες για καρδιακές παθήσεις, είναι λιγότερο γνωστό πως οι νόμοι αυτοί επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.
Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 2.606 ενήλικες μη καπνιστές στην μελέτη CARDIA για να δουν αν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της απαγόρευσης του καπνίσματος και της πίεσης του αίματος.
Η διαβίωση σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα συσχετίστηκε με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση – αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν χτυπάει η καρδιά. Οι απαγορεύσεις του καπνίσματος δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη διαστολική αρτηριακή πίεση – τον “μικρότερο αριθμό” που αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμίας. Επίσης οι απαγορεύσεις του καπνίσματος δεν συνδέονταν με τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης
Μείωση στη συστολική πίεση
«Δεδομένου ότι ο παθητικός καπνός έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος συμβάλλουν στην προστασία των μη καπνιστών από αυτά τα φαινόμενα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Stephanie Mayne του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η απαγόρευση του καπνίσματος δεν συνδέονταν με τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ή τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, δήλωσε η Mayne.
Οι διαφορές στη συστολική αρτηριακή πίεση που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ήταν μικρές ώστε να αλλάξουν σημαντικά το ποσοστό των μη καπνιστών που πληρούν τα κριτήρια για υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακής νόσου. Έτσι, ακόμα και μικρές μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε ενήλικες, το 120/80 mmHg (χιλιοστόλιτρα υδραργύρου) είναι το ανώτατο όριο της υγιούς αρτηριακής πίεσης.
Η μελέτη CARDIA ενέταξε ενήλικες από τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ: Μπέρμιγχαμ, Σικάγο, Μινεάπολις και Όκλαντ, το 1985-1986 όταν ήταν ηλικίας 18 έως 30 ετών. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια. Οι ερευνητές βασίζουν την ανάλυσή τους σε δεδομένα από το 1995 έως το 2011 για να ταιριάζουν με το χρονοδιάγραμμα των απαγορεύσεων του καπνίσματος.
Σε κάθε εξέταση, οι συμμετέχοντες που ζουν σε περιοχές με πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είχαν χαμηλότερη μέση συστολική αρτηριακή πίεση από ό, τι σε περιοχές χωρίς πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος. Η διαφορά αυτή αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Μέχρι το έτος 25, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες σε περιοχές χωρίς καπνό είχαν τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1,14-1,52 mmHg χαμηλότερες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.