Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη στο περιοδικό «Antimicrobial Agents & Chemotherapy» υποδηλώνει ότι η έκθεση σε τρικλοζάνη μπορεί να κάνει τα βακτήρια να ανέχονται τις θανατηφόρες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρικλοζάνη είναι κυρίως το συστατικό που είναι υπεύθυνο για την «αντιβακτηριακή» ιδιότητα πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Προστίθεται στην οδοντόκρεμα, σε καλλυντικά, σε ρούχα, σε παιχνίδια για μωρά, ακόμα και σε πιστωτικές κάρτες με σκοπό τη μείωση ή την πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης.

«Για να καταστρέψει αποτελεσματικά τα βακτηριακά κύτταρα, η τρικλοζάνη προστίθεται σε προϊόντα σε υψηλές συγκεντρώσεις» δήλωσε η Petra Levin, καθηγήτρια βιολογίας.

H τρικλοζάνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη έγινε σε ποντίκια και αποκαλύπτει την έκταση στην οποία η έκθεση σε τρικλοζάνη περιορίζει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην αντιβιοτική θεραπεία για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, ρίχνει φως στον κυτταρικό μηχανισμό που επιτρέπει στην τρικλοζάνη να παρεμβαίνει στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

«Η τρικλοζάνη αύξησε σημαντικά τον αριθμό των βακτηριακών κυττάρων που επιβίωσαν» δήλωσε η Levin. Τυπικά, ένα σε ένα εκατομμύριο κύτταρα επιβιώνει από τα αντιβιοτικά και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το ελέγξει, αλλά η τρικλοζάνη το άλλαξε αυτό. Ένας στους 10 μικροοργανισμούς επιβίωσε έπειτα από 20 ώρες και το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν καταβεβλημένο.

Η έκθεση σε τρικλοζάνη επέτρεψε στα βακτηρίδια να ξεφύγουν από τον θάνατο με αντιβιοτικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρικλοζάνη αύξησε την ανοχή σε ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών. Η σιπροφλοξασίνη ήταν η πιο ενδιαφέρουσα επειδή είναι μια φθοροκινολόνη που παρεμβαίνει στην αναπαραγωγή του DNA και είναι το πιο κοινό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται όταν βακτήρια, κυρίως το Escherichia coli (Ε. Coli), εισέρχονται και μολύνουν την ουροφόρο οδό. Τα αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη χρησιμοποιούνται συνήθως για να σκοτώσουν τα βακτήρια και να θεραπεύσουν τη λοίμωξη.

Ένα συγκλονιστικό ποσοστό – περίπου 75% – των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ανιχνεύσιμα επίπεδα τρικλοζάνης στα ούρα τους. 

Οι ουρολοιμώξεις

Μπορεί η παρουσία της τρικλοζάνης στο σώμα να επηρεάσει τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων;

Ποντίκια με ουρολοίμωξη έλαβαν σιπροφλοξασίνη για τη θεραπεία της. Μερικά από αυτά έπιναν νερό με τρικλοζάνη. Μετά την αγωγή με αντιβιοτικά, τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη είχαν μεγάλο αριθμό βακτηριδίων στα ούρα τους και είχαν κολλήσει στην ουροδόχο κύστη τους. Τα ποντίκια χωρίς έκθεση στην αντιμικροβιακή ουσία είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων.

«Το μέγεθος της διαφοράς στο βακτηριακό φορτίο μεταξύ των ποντικών που έπιναν νερό με τρικλοζάνη και εκείνων που δεν έπιναν ήταν εντυπωσιακό» ανέφερε η Levin. Και πρόσθεσε: «Βρήκαμε 100 φορές περισσότερα βακτήρια στα ούρα των ποντικών που έλαβαν τρικλοζάνη – αυτό είναι πολύ».

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έχει ένα εξίσου εντυπωσιακό μήνυμα: τα αντιβιοτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων όταν υπάρχει τρικλοζάνη στο σώμα – τουλάχιστον στα ποντίκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης