Το κουτσομπολιό, τα χόμπι, ο αθλητισμός και η καλή διατροφή φαίνεται ότι «φρενάρουν» την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, που εξελίσσεται στη χειρότερη μάστιγα του αιώνα μας.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι κοινωνικοί, δραστήριοι και μορφωμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το Αλτσχάιμερ, καθώς αυτές οι δραστηριότητες κρατούν σε εγρήγορση και «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Ιωάννη Παπατριανταφύλλου.

Οι ασθενείς, σήμερα, σ΄ όλο τον κόσμο, αγγίζουν τα 35 εκατομμύρια ενώ στη χώρα μας οι άνθρωποι που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ, έχουν ήδη φθάσει τους 160.000.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέχρι το έτος 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, οι ανοϊκοί ασθενείς θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.

Γι’ αυτό, άλλωστε, επιστήμονες σ΄ όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σ΄ έναν αγώνα δρόμου, για να βρουν το φάρμακο που θα θεραπεύσει τη νόσο.

«Για την ώρα υπάρχει μόνο συμπτωματική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ» όπως επισημαίνει η δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθήνας και διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης στο νοσοκομείο υγεία και συνεχίζει : «Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς των χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Μεταξύ των φαρμάκων που δίνονται για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του Αλτζχάιμερ, η δονεπεζίλη ενδείκνυται για όλα τα στάδια της άνοιας. Είναι πολύ καλά ανεκτό φάρμακο και συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης, η ιατρική φαρέτρα αναμένεται να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον με ένα νέο φάρμακο για τη νόσο latrepidrile που θα κυκλοφορήσει σε δύο χρόνια και στη χώρα μας».

Αξίζει να τονισθεί ότι η νόσος Αλτσχάιμερ έχει υπέρογκο κόστος που ξεπερνά τις δαπάνες για όλες τις άλλες σύγχρονες μάστιγες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κλπ. Μάλιστα, οι ειδικοί συγκρίνουν το Αλτσχάιμερ μόνο με το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το άμεσο κόστος της νόσου Αλτσχάιμερ εκτιμάται σε 315 δις δολάρια παγκοσμίως, το κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη ανέρχεται στα 56 δις δολάρια, για το κάπνισμα στα 265 δις δολάρια και για τις αμυντικές δαπάνες 1113 δις», όπως επισημαίνει η κυρία Σακκά.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Αλτσχάιμερ απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας όλων των χωρών στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.