Ζήσης Ψάλλας

Η ταχέως αναπτυσσόμενη τάση του βιγκανισμού (veganism) στον ανεπτυγμένο κόσμο, δηλαδή της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών.

​Όσοι ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορούν να αποτρέψουν την έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών καταναλώνοντας εμπλουτισμένα τρόφιμαΟ όρος “vegan” εμφανίστηκε το 1944 από μια μικρή ομάδα χορτοφάγων που έφυγαν από τη Leicester Vegetarian Society για να σχηματίσουν την Vegan Society. Αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά ή άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, πέρα από το γεγονός ότι δεν έτρωγαν κρέας όπως οι χορτοφάγοι. Σήμερα, το κίνημα του βιγκανισμού έχει να κάνει με περισσότερα πράγματα από τη διατροφή αποσκοπώντας στον τερματισμό της κακοποίησης των ζώων.

Σύμφωνα με την Vegan Society, ο αριθμός των ατόμων που ακολουθούν αυτή τη διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Επίσης, μια μελέτη βρήκε ότι το 5% του αμερικανικού πληθυσμού είναι χορτοφάγοι  και περίπου οι μισοί από αυτούς είναι βίγκαν.

Η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και είναι καλή για το περιβάλλον, αλλά οι ανεπαρκώς προγραμματισμένες δίαιτες βίγκαν που δεν αντικαθιστούν τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά των ζωικών τροφών, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών.

Οι ανεπάρκειες

Για παράδειγμα, η υγεία των οστών είναι μια ανησυχία για τους μακροχρόνιους βίγκαν για τους οποίους έχει συστηματικά αναφερθεί ότι έχουν χαμηλότερες προσλήψεις ασβεστίου και βιταμίνης D και χαμηλότερη πυκνότητα οστικής μάζας παγκοσμίως. Τα ποσοστά καταγμάτων είναι επίσης κατά ένα τρίτο υψηλότερα μεταξύ των βίγκαν σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα επίπεδα των ωμέγα 3 λιπαρών και ιωδίου είναι επίσης χαμηλότερα σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε κρέας ενώ χαμηλότερα είναι και τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στις ζωικές τροφές και υψηλότερα ποσοστά ανεπάρκειας έχουν βρεθεί στους αυστηρά χορτοφάγους σε σύγκριση με άλλους χορτοφάγους ή με το γενικό πληθυσμό. Τα συμπτώματα έλλειψης είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν εξαιρετική κόπωση και αδυναμία, κακή πέψη και αναπτυξιακή καθυστέρηση στα μικρά παιδιά. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των νεύρων. Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, αλλά όχι αρκετά χαμηλά για να χαρακτηριστούν ως ανεπαρκή, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία και να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσοι ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορούν να αποτρέψουν την έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών καταναλώνοντας εμπλουτισμένα τρόφιμα (τρόφιμα με προστιθέμενες βιταμίνες και μέταλλα) και λαμβάνοντας συγκεκριμένα συμπληρώματα. Όμως τα φυτικά συμπληρώματα τείνουν να έχουν χαμηλή βιολογική δραστηριότητα στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα φιλικά προς τους βίγκαν συμπληρώματα βιταμίνης D2 είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα βιταμίνης D3. Άλλα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη Β12, μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργά στο σώμα.

Πηγή: The Conversation