Οι περισσότεροι ερευνητές ανθρώπινης συμπεριφοράς υποστηρίζουν ότι το σεξ, η καλοσύνη και η αγάπη μάς κάνουν πιο δυνατούς, με οφέλη που ξεκινούν από την ταχύτερη ανάρρωση μιας ίωσης μέχρι…

τη μακροζωία.Ποιος δεν θέλει να είναι ερωτευμένος; Ένας αληθινός σύντροφος μας επιτρέπει να μιλάμε ατελείωτες ώρες για τη δουλειά, μας προσφέρει (συνήθως) το τελευταίο κομμάτι της πίτσας, μας κρατάει το χέρι όταν βλέπουμε θρίλερ και βρίσκει χαριτωμένα τα βαμβακερά μας εσώρουχα.

Τα οφέλη αυτά δεν είναι μόνο εντυπωσιακά, είναι και μετρήσιμα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έδειξε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο είναι πολύ λιγότερες απ ό,τι σε εκείνες που βιώνουν μια κακή σχέση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μακροβιότητας των ΗΠΑ, παρακολουθώντας από το 1979 περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα, συμπέρανε ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο, παθαίνουν λιγότερες καρδιακές προσβολές και εκδηλώνουν σπανιότερα καρκίνο. Ακόμα και πνευμονία παθαίνουν πιο σπάνια από τους εργένηδες!

Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa έδειξε ότι τα ανοσοκύτταρα (δηλαδή αυτά που «επιτίθενται» στις ασθένειες) γυναικών που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών και έχουν ευτυχισμένη ερωτική σχέση και ισορροπημένη προσωπική ζωή είναι πιο δυνατά από αυτά των γυναικών που δεν αισθάνονται ευτυχισμένες. Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι δεν είναι μακριά η εποχή που οι γιατροί θα συνιστούν έντονο σεξ, ρομαντικά διήμερα και ευτυχισμένες σχέσεις, αντί για ξεκούραση και δίαιτες για χαμηλή χοληστερίνη.

Aγκαλιαστείτε σφιχτά

Ειδικά για τις γυναίκες οι συχνές αγκαλιές με το σύντροφό τους κατεβάζουν την πίεση περίπου μία μονάδα και απελευθερώνουν μια ορμόνη, την οκυτοκίνη, η οποία λειτουργεί χαλαρωτικά και εκλύεται επίσης κατά τον οργασμό, το θηλασμό και λίγο πριν από τη γέννα λέει η Kathleen Light, PhD, καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Οι άντρες, βέβαια, δεν έχουν την ίδια οργανική αντίδραση. (Το σεξ έχει για εκείνους το ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά μια ερωτική βραδιά μπορεί να ξεκινήσει από ένα αγκάλιασμα, σωστά;) Η οκυτοκίνη συνδέεται στις γυναίκες με το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Ο θηλασμός, επίσης, συνδέεται με τη μείωση καρκινικών κυττάρων του μαστού και των πιθανοτήτων για καρκίνο του μαστού.

Η Kathleen Light συμπληρώνει: «μπορούμε να πούμε ότι η οκυτοκίνη συνδέεται με το συναισθηματικό και το σωματικό δέσιμο δύο συντρόφων. Και μπορεί η θεραπευτική της δύναμη να μην έχει ακόμα κατοχυρωθεί επιστημονικά, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα». Το κατά πόσο το σεξ κάνει από μόνο του καλό στην υγεία μας δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα, αυτά σχετική έρευνα σε 2.632 γυναίκες απέδειξε ότι ένας οργασμός (ακόμα και με τη μορφή αυνανισμού) τις χαλαρώνει κατά 39%, κατά 32% τις βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα και κατά 9% τις ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου.

Eλάτε πιο κοντά

Οι ειδικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι το σεξ μόνο του, όσο έντονο κι αν είναι, δεν έχει τη μαγεία μιας αληθινής σχέσης που δημιουργεί το δέσιμο. Αυτή η αίσθηση, ότι γινόμαστε ένα και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, είναι, όπως την ορίζει ο Brian Baker, Ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Toronto, μια «συνεκτικότητα»… Μια έρευνά του αποδεικνύει ότι αυτή η «συνεκτικότητα», η συνοχή των δύο συντρόφων, κάνει πολύ περισσότερο καλό στην υγεία τους απ’ όσο μια βραδιά εξαιρετικού σεξ.

Μετρήθηκε συστηματικά η πίεση 229 άνεργων αντρών, που είχαν οικονομικά προβλήματα. Όσοι βίωναν έναν ευτυχισμένο γάμο ή μακροχρόνια σχέση είχαν μικρότερη πίεση κατά 2,5 μονάδες από τους υπόλοιπους, για περισσότερο από 12 μήνες. Ο Brian Baker σημειώνει ακόμα ότι: «Εντυπωσιακό είναι πως αυτά τα ζευγάρια φαίνεται να κατανοούν ενστικτωδώς ότι το να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και να έχουν κοινές δραστηριότητες τους δένει ακόμα περισσότερο και τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Όσο για το σεξ, όσα ζευγάρια στην έρευνά μου έκαναν σπανιότερα σεξ ή όχι τόσο ικανοποιητικό δεν έδειξαν σημάδια μικρότερης συνεκτικότητας».

Ίσως οι παντρεμένοι αισθάνονται ότι ζουν μέσα σε ένα «κουκούλι»πού τους προστατεύει από τον έξω κόσμο. Μια ευτυχισμένη σχέση σου δίνει την ευκαιρία να επιστρέφεις σπίτι και να «γεμίζεις τις μπαταρίες σου». Πώς θα μπορούσε να μην κάνει καλό και στην υγεία μας;

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: digitalcrete.gr