Να ενώσουν τις δυνάμεις τους, Πολιτεία και πολίτες ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ) με σκοπό να μειωθούν οι καπνιστές στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η 31η Μαΐου, μέρα η οποία είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του καπνίσματος.
Η ΕΑΕ χαρακτηρίζει την 31η Μαΐου «ημέρα περισυλλογής για το κάπνισμα» και αναφέρει ότι στη χώρα μας, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καπνιστών, ωστόσο όπως αναφέρει «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα που οφείλουμε να επιλύσουμε με ταχύ ρυθμό και αποφασιστικές δράσεις».
Η ΕΑΕ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε αναλογία σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. «Κάθε χρόνο απ’ αυτή την μορφή καρκίνου χάνεται πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν δε συνυπολογίσουμε και τους άλλους καρκίνους και ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσους πολλούς συμπολίτες μας όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων».
Σύμφωνα με την ΕΑΕ, οι προσπάθειες όλων πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής: Να αποτρέψουν τους νέους και τις νέες να αρχίσουν το κάπνισμα και όπως τονίζει «ιδιαίτερα να προσέξουν τους κινδύνους που συνοδεύουν την προώθηση των “λιγότερων επιβλαβών” (προσοχή: όχι μη επιβλαβών) προϊόντων ατμίσματος υγρών ή καπνικών προϊόντων που οδηγούν τη νεολαία στην εξάρτηση από τη νικοτίνη».
Επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για βοήθεια στους καπνιστές να απελευθερωθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος και να περιφρουρήσουν την υγεία των μη καπνιστών με την εφαρμογή των νόμων για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής, αλλά παράλληλα να απαιτήσουν την απαγόρευση σε ευαίσθητους δημόσιους ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι παιδικές χαρές, οι παραλίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πάρκα κ.λπ.
Μάλιστα η ΕΑΕ με ανοικτή επιστολή προς τους νεοκλεγέντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τους καλεί να στηρίξουν ενεργά την εκστρατεία της για
α) Παιδικές χαρές ελεύθερες καπνού. Η ΕΑΕ προτείνει την τοποθέτηση ταμπελών που προτρέπουν τους πολίτες να μην καπνίζουν μέσα σ’ αυτές. «Είναι ανθυγιεινό και κακό παράδειγμα για τα παιδιά μας».
β) Παραλίες και κοινόχρηστους χώρους χωρίς αποτσίγαρα. «Τα αποτσίγαρα διεθνώς αποτελούν την μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών που καλούνται να συλλέξουν οι δημοτικές αρχές. Δυστυχώς εκτός των εξόδων για την περισυλλογή τους (που οδήγησαν δήμους σε άλλες χώρες να ζητούν αποζημιώσεις από τις καπνοβιομηχανίες) τα αποτσίγαρα δεν είναι μόνο σκουπίδια, αλλά τοξικά απόβλητα. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν και από το μη βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό των φίλτρων είναι εξαιρετικά μεγάλη, ιδιαίτερα η μόλυνση των θαλασσών μας».
Η ΕΑΕ προτείνει την ανάρτηση ειδικών πινακίδων προτροπής στους πολίτες τουλάχιστον να μη μετατρέπουν τις παραλίες σε τασάκια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ