Θάνος Ξυδόπουλος
Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Trinity College του Δουβλίνου αναφέρει για πρώτη φορά ότι η βιταμίνη D μπορεί να μετρηθεί από μια ανθρώπινη τρίχα.
Η διαπίστωση ότι η βιταμίνη D μπορεί να μετρηθεί σε δείγματα τρίχας μπορεί να ανοίξει μια νέα προσέγγιση στις επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τις ιατρικές παθήσεις των βιταμινών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της.
Επίσης, επειδή τα μαλλιά (μαζί με τα δόντια) είναι μερικά από τα διασωθέντα βιολογικά υλικά μετά το θάνατον θα ήταν δυνατόν για πρώτη φορά να αξιολογηθεί η κατάσταση των βιταμινών D των ιστορικών πληθυσμών η ακόμη και ζώων.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Lina Zgaga, δήλωσε:
«Αυτή η μελέτη παρουσιάζει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας νέας δοκιμασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης της βιταμίνης D. Η ιδέα είναι ότι η βιταμίνη D κατατίθεται συνεχώς στα μαλλιά καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν η συγκέντρωση της βιταμίνης D το αίμα είναι υψηλή και λιγότερο όταν είναι χαμηλή. Ως εκ τούτου, η εξέταση με βάση το δείγμα μιας τρίχας μπορεί να είναι σε θέση να δώσει στους γιατρούς ένα μέτρο της κατάστασης της βιταμίνης D με την πάροδο του χρόνου – αν τα μαλλιά είναι αρκετά μακρυά, αυτό μπορεί να είναι και για μερικά χρόνια».
Νέες προοπτικές στις μελέτες
Χρειάζεται πάντως περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα και στα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει επίσης να διερευνηθούν οι διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στα μαλλιά, τα πιο προφανή είναι το χρώμα και το πάχος των μαλλιών καθώς και οι βαφές.
Ο βιοχημικός Martin Healy και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Η παρουσία της βιταμίνης D στα μαλλιά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως το προσωπικό ιστορικό της κατάστασης της βιταμίνης D. Η γνώση της μακροπρόθεσμης κατάστασης της βιταμίνης D ενός ατόμου μέσω ανάλυσης των δειγμάτων τρίχας μπορεί να επιτρέψει καλύτερες στρατηγικές για τη διατήρηση της σταθερής και επαρκούς βιταμίνης D σε μια παρατεταμένη περίοδο».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.