Ζήσης Ψάλλας
Μερικοί άνθρωποι τείνουν να γίνονται στόχοι των κουνούπια περισσότερο από άλλους.
Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στο κουνούπι Aedes aegypti από ερευνητές του QIMR Berghofer Medical Research Institute, διαπίστωσε ότι το DNA αυτών των ατόμων τους κάνει πιο ελκυστικούς για τα κουνούπια.
Η γιατρός Gordana«Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να τροποποιήσουμε τα κουνούπια με τρόπο που θα βοηθήσει να τα ελέγξουμε». Rasic, από την ομάδα ερευνητών, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια που θα μπορούσαν να προβλέψουν εάν ένα άτομο είναι πιο ελκυστικό για τσίμπημα.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα γονιδιώματα των κουνουπιών Aedes aegypti που μεταφέρουν ιούς όπως ο Ζίκα και ο ιός του δάγκειου πυρετού. Σημείωσαν ότι μερικά κουνούπια είχαν συγκεκριμένα γονίδια που θα μπορούσαν να τα καταστήσουν ανθεκτικά στα εντομοαπωθητικά. Η τροποποίηση αυτών των ανθεκτικών γονιδίων μπορεί να εμποδίσει τα κουνούπια από τη διάδοση ασθενειών, ελπίζουν οι ερευνητές.
Η Ράσιτς είπε: «Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να τροποποιήσουμε αυτά τα κουνούπια με τρόπο που θα βοηθήσει να τα ελέγξουμε».
Φορείς ασθενειών
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν αρκετές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα κλπ.
Ο ζίκα επηρεάζει περίπου 86 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες μητέρες και να βλάψει σοβαρά τα αγέννητα μωρά. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης μια ιογενής λοίμωξη που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό ή πυρετό μαζί με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Η ελονοσία είναι μια παρασιτική λοίμωξη που καταφέρνει ακόμα να σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές στοχεύουν στη γενετική τροποποίηση των πληθυσμών των κουνουπιών ώστε να μπορούν να ελεγχθούν. Ορισμένες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν ειδικές βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να κάνουν τα κουνούπια άγονα ώστε να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται.