Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι προτιμότερο οι γυναίκες να ανάβουν τα μπάρμπεκιου και τις φωτιές επειδή οι πνεύμονές τους είναι πιο ανθεκτικοί στον καπνό του ξύλου. Αυτό δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά σύμφωνα με μια θεωρία, για πάνω από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, οι γυναίκες είχαν μια μεγαλύτερη έκθεση στον καπνό του ξύλου κατά το μαγείρεμα και αυτό τις έκανε πολύ πιο ανθεκτικές από τους άνδρες.
Ο καπνός του ξύλου είναι ένας από τους αρχαιότερους περιβαλλοντικούς ρύπους και εξακολουθεί να θεωρείται σήμερα σημαντική αιτία ασθένειας και θανάτου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός από ξύλο βλάπτει τις φυσιολογικές πνευμονικές λειτουργίες και την ικανότητα του ανθρώπινων αεραγωγού να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές εκθέσεις θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δυνητικές διαφορές φύλουΕρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καλιφόρνιας, εξέθεσαν άντρες και γυναίκες σε καπνό ξύλου ή φιλτραρισμένο αέρα. Στη συνέχεια οι εθελοντές εκτέθηκαν σε εμβόλιο του ιού της γρίπης που παράγει μια φυσική, αλλά ήπια, ανοσοαπόκριση στις ρινικές διαβάσεις. Βρέθηκε ότι ο καπνός από ξύλο προκάλεσε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στους άνδρες από τις γυναίκες.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο καπνός του ξύλου έχει μια πολύ διαφορετική σύνθεση από τον καπνό τσιγάρων. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στον καπνό τσιγάρων από τους άνδρες.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν έντονα στις ανοσολογικές αντιδράσεις τους στον καπνό του ξύλου. Υποδεικνύουν όμως ότι οι γυναίκες και οι άντρες πάνω από χιλιάδες γενιές είχαν διαφορετικές εξελικτικές ιστορίες έκθεσης στον καπνό του ξύλου, οδηγώντας σε διαφορετικές προσαρμογές.
Οι γυναίκες, για παράδειγμα, μπορεί να είχαν μεγαλύτερη και μια μακροχρόνια έκθεση στον καπνό από τις εστίες φωτιάς, σε σύγκριση με τους άνδρες.Άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν επηρεάσει τις εξειδικευμένες στο φύλο αποκρίσεις περιλαμβάνουν διαφορές που μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής Ilona Jaspers και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Αναρωτιόμαστε εάν μια μεγαλύτερη έκθεση στον καπνό από ξύλο έχει οδηγήσει σε εξελικτική ανάγκη στις γυναίκες να έχουν μια πιο αμβλύ φλεγμονώδη απόκριση, πράγμα που πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη βλάβη στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από τον αναπνευστικό ιό».
Ανεξάρτητα από αυτό, η μελέτη υποδεικνύει ότι οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές εκθέσεις θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δυνητικές διαφορές φύλου.
Η Meghan Rebuli, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δήλωσε: «Πολλοί ερευνητές εξακολουθούν να μη διακρίνουν το φύλο ως παράγοντα στις αναλύσεις τους, και αυτό μπορεί να αποκρύψει τα αποτελέσματα όπως αυτά που βρήκαμε εμείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί σε μελλοντικές κλινικές μελέτες, καθώς αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικά οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σειρά από εκθέσεις».