Θάνος Ξυδόπουλος
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την υγεία μας από ό, τι τρώμε κάθε μέρα», λέει η Sara Seidelmann, καρδιολόγος και ερευνήτρια διατροφής στο Brigham & Women’s Hospital της Βοστώνης. Η Seidelmann δημοσίευσε πρόσφατα μια μεγάλη, παγκόσμια μελέτη των τρόπων κατανάλωσης περισσότερων από 447.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παραμελούν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο, που μπορεί να είναι άφθονα σε δίαιτες με φρέσκα, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τρόφιμα όπως τα φασόλια, οι μπανάνες και η βρώμη.
Η έρευνα που υποστηρίζει το πρόγραμμα της Seidelmann παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο European Society of Cardiology Congress. Οι ερευνητές μελέτησαν αυτοαναφερόμενα πρότυπα κατανάλωσης για περίπου 25.000 άτομα στις ΗΠΑ και συνέκριναν τα αποτελέσματα με μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 447.500 ανθρώπους. Διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν μέτρια ποσότητα υδατανθράκων ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έτρωγαν είτε λίγους υδατάνθρακες είτε πολλούς υδατάνθρακες.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μακροπρόθεσμα οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και θανάτους λόγω καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και καρκίνου», δήλωσε ο Maciej Banach, καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία.
Οι φυτικές ίνες
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 471.495 Ευρωπαίων για πάνω από 22 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι των οποίων οι δίαιτες είχαν χαμηλότερη «θρεπτική ποιότητα» (δηλαδή λιγότερα φρέσκα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς) ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν μερικές από τις πιο κοινές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.
Στοιχεία από έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παραμένουν σε περιορισμένες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των ξηρών καρπών έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους.
Η Seidelmann περιγράφει τη διατροφή αυτή ως πλούσια σε “ολόκληρα τρόφιμα”. Οι άνθρωποι που έζησαν περισσότερο στην έρευνά της ήταν αυτοί που δεν έτρωγαν τροφές οι οποίες είχαν υποστεί επεξεργασία.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση σε ποντίκια και είναι σίγουροι ότι τα οφέλη επεκτείνονται και στους ανθρώπους. Όμως μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες δεν μπορεί να περιέχει λίγους υδατάνθρακες.