Ζήσης Ψάλλας

Η χροιά, ο τονισμός και η καθαρότητα της φωνής έχει τεράστια σημασία σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι παρουσιάστριες και οι παρουσιαστές στην τηλεόραση οφείλουν ουσιαστικά την επιτυχία τους στη φωνή τους και πολύ περισσότερο αυτό ισχύει στο ραδιόφωνο. Η αξία της φωνής είναι γνωστή σε ορισμένες γιατρούς ως προς την επίδραση που έχει όταν δίνουν οδηγίες στους ασθενείς τους. Αρκετοί καθηγητές επίσης ξέρουν ότι ο τόνος τη φωνής είναι σημαντικός για την παροχή του μηνύματος. Πολύ περισσότερο γνωρίζουν η αξία της φωνής οι ψυχολόγοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν ασχοληθεί με την ύπνωση – το προτέρημα του καλού υπνωτιστή είναι η φωνή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σαφώς παραγόμενος λόγος μπορεί να ωφελήσει τους μαθητές στην τάξη αλλά και τους ασθενείς να λαμβάνουν οδηγίες​Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι ερευνητές του Πανεπιστημίου τους Τέξας Sandie Keerstock και Rajka Smiljanic θέλησαν να καταλάβουν γιατί οι ακροατές θυμούνται ορισμένες προφορικές δηλώσεις καλύτερα από άλλες. Πράγματι, ορισμένες συνομιλίες που κάνουμε τις ξεχνάμε αμέσως μόλις τελειώσουν ενώ άλλες μπορεί να τις θυμόμαστε για πάντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους η σαφήνεια και το στυλ της ομιλίας μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη. Σε ένα πείραμα, 30 αγγλόφωνοι και 30 μη αγγλόφωνοι ακροατές άκουσαν 72 προτάσεις, όπως ο “παππούς έπινε μαύρο καφέ” και “το αγόρι κουβαλούσε μια βαριά καρέκλα” σε δύο διαφορετικά στυλ: πρώτον με καθαρή ομιλία, στην οποία ο ομιλητής μιλούσε αργά με καλή άρθρωση και δεύτερον με έναν πιο απλό και γρήγορο καθημερινό τρόπο.

Αφού άκουσαν τις φράσεις, οι ακροατές κλήθηκαν να τις θυμηθούν κατά γράμμα γράφοντάς τες σε ένα φύλλο χαρτί. Και οι δύο ομάδες ακροατών είχαν καλύτερη απόδοση των προτάσεων με τον καθαρό τρόπο ομιλίας. Αυτό το πείραμα συμφωνεί με ένα προηγούμενο κατά το οποίο οι καθαρά ομιλούμενες λέξεις εντυπώνονται καλύτερα στη μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έδωσαν μια πιθανή εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα: Όταν ένας ομιλητής μιλάει γρηγορότερα ή παραλείπει να διατυπώσει έντονα τις λέξεις, οι ακροατές πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αποκρυπτογραφήσουν τι λέγεται. Κατά συνέπεια, περισσότεροι πνευματικοί πόροι πηγαίνουν προς το σκοπό αυτό, αφήνοντας λιγότερους πόρους διαθέσιμους για τη μνήμη.

Ο σαφώς παραγόμενος λόγος μπορεί να ωφελήσει τους μαθητές στην τάξη αλλά και τους ασθενείς να λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς τους, είπαν οι επιστήμονες. Αυτό φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαβίβασης πληροφοριών, όχι μόνο επειδή μπορούμε να ακούμε καλύτερα τα λόγια, αλλά και επειδή μπορούμε να τα διατηρήσουμε καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης