Θάνος Ξυδόπουλος

Το πιο σύγχρονο καρδιομεταβολικό κέντρο δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Μetropolitan Hospital, πλαισιωμένο από Διαβητολογικό Κέντρο, Κέντρο Λιπιδίων και Ιατρείο Υπέρτασης, στα οποία επικεφαλής είναι ο συντονιστής Διευθυντής δρ Α. Μελιδώνης, παθολόγος – διαβητολόγος, και η διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, δρ Γενοβέφα Κολοβού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κέντρο έχει ως στόχο να καλύψει νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/ και υπερτριγλυκεριδαιμία), ενώ συχνά είναι ασυμπτωματικά, έχουν «θορυβώδη» εξέλιξη και οδηγούν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε πρώιμο θάνατο.

Ο συντονιστής-διευθυντής του κέντρου, παθολόγος-διαβητολόγος, δρ Ανδρέας Μελιδώνης, σε δηλώσεις του στο zougla.gr υπογράμμισε τα εξής: «Το νέο Κέντρο με τα εξειδικευμένα και στοχευμένα ιατρεία του θα προσφέρει τη βέλτιστη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η μεταβολική μάστιγα του 21ου αιώνα, με εκτιμώμενο επιπολασμό 12% (ελληνικές μελέτες), και πρωταγωνιστής και κοινός παρονομαστής των περισσότερων χρόνιων συστηματικών επιπλοκών, απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση σύμφωνα με συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες από μεγάλες ιατρικές εταιρείες. Αυτή θα γίνει στα: ιατρείο διαβήτη τύπου 2 – ιατρείο χρόνιων επιπλοκών – ιατρείο πρόληψης διαβητικού ποδιού. Θα δοθεί έμφαση στο screening και στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη στο ιατρείο προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης, προ-νοσηρή κατάσταση που προηγείται του διαβήτη, εκτιμάται ότι έχει επιπολασμό στο 25-30% του πληθυσμού και συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη. Αξίζει να σας πω ότι ”τρέχουμε” ήδη ένα φιλόδοξο project ανίχνευσης και προσδιορισμού των ατόμων με προδιαβήτη σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Metropolitan ή προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία του Metropolitan καθώς επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου. Το screening γίνεται στη βάση ενός επικυρωμένου διεθνούς ερωτηματολογίου (Find Risc) και αυτοί που συγκεντρώνουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου για παρουσία προδιαβήτη εξετάζονται (δωρεάν) στο ιατρείο προδιαβήτη, τους δίνονται διατροφικές συμβουλές, τους παρέχεται προληπτική ιατρική υποστήριξη για τη διαχείριση της προ-νοσηρής αυτής κατάστασης και την αποτροπή της εμφάνισης ΣΔ2».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λιπιδαιμικό ιατρείο

Στο καρδιομεταβολικό κέντρο θα λειτουργεί και λιπιδαιμικό ιατρείο, στο οποίο συντονίστρια θα είναι η Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Κολοβού στην ομιλία της ανέφερε τα εξής: «Οι επιδημιολογικές και οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων ή/και της λιποπρωτεΐνης (α) (ονομάζονται δυσλιπιδαιμίες) οδηγούν στη στεφανιαία νόσο, στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στη νόσο των περιφερικών αγγείων. Γενικά, οι δυσλιπιδαιμίες οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα). Το κλειδί στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους και η έγκαιρη έναρξη υπολιπιδαιμικής θεραπείας. Στο λιπιδαιμικό κέντρο του Metropolitan Hospital πραγματοποιούνται: 1. Ταξινόμηση των δυσλιπιδαιμιών (ετερόζυγη ή ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία, χυλομικροναιμία και οι άλλες σπάνιες δυσλιπιδαιμίες), σε παιδιά και σε ενήλικους 2. Χορήγηση στοχευμένης φαρμακευτικής θεραπείας 3. Στις σοβαρές δυσλιπιδαιμίες παρεμβατική αντιμετώπιση (λιποπρωτεϊνική αφαίρεση), σε παιδιά και σε ενήλικους. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει να εξετάζονται προληπτικά. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν στα κλασικά φάρμακα όπως είναι οι στατίνες, τα βιολογικά σκευάσματα όπως οι αναστολείς των PCSK9 και της MTP πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο των λιπιδίων που έχει καθοριστεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες, ή έχουν αδυναμία στη λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων (δυσανεξία, εγκυμοσύνη), μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με εξωσωματική κάθαρση των λιπιδίων (λιποπρωτεϊνική αφαίρεση). Στη μέθοδο αυτή το αίμα του ασθενούς μεταφέρεται σε ειδικά φίλτρα, τα οποία το διηθούν κατακρατώντας τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεΐνη (α). Η μείωση της LDL-χοληστερόλης και της λιποπρωτεΐνης (α) είναι της τάξεως του 70%».

Τέλος, ο Στέφανος Γρ. Φούσας, συντονιστής του Τομέα Καρδιάς, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενος στους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες επεσήμανε τα εξής: «Το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο, προκαλούν την κύρια αιτία θανάτου, που είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεγαλύτερο ποσοστό οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου προκαλείται από συνδυασμό παραγόντων κινδύνου. Επίσης, ένας ή δύο πολύ υψηλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πολύ κακός συνδυασμός είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη.

»Για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στην Ευρώπη καρδιομεταβολικά κέντρα. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και στη χώρα μας από αναγνωρισμένους διαβητολόγους και καρδιολόγους.

»Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου επιτυγχάνεται με συνδυασμό υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Απαραίτητη προϋπόθεση η αθλητική δραστηριότητα, που βοηθάει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το έμφραγμα. Γι’ αυτό ο υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης