Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, τοποθετήθηκε για τις πιθανότητες μιας πανδημίας και για τους πιθανούς ιούς στη διάρκεια ημερίδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Περί τα 25 είδη ιών είναι στο μικροσκόπιο των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών για την επόμενη πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει εκτιμηθεί με μαθηματικά μοντέλα ότι η πιθανότητα ένας άνθρωπος να βιώσει μια πανδημία στη ζωή του είναι 38%.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εστιάσει σε μια λίστα παθογόνων 25 ιών που μπορούν να προκαλέσουν πανδημία. Η γρίπη των πτηνών είναι ανάμεσα στους ιούς που μελετώνται και αποτελούν πηγή ανησυχίας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι μια μετάλλαξη μακριά ακόμα από το να γίνει πολύ μεταδοτική. «Η μετάλλαξη μπορεί να έρθει φέτος, μπορεί όμως και σε 15 χρόνια», ανέφερε.

Η διασπορά της γρίπης των πτηνών σε θηλαστικά αλλά και τα περιστατικά σε ανθρώπους το τελευταίο διάστημα προβληματίζει τους επιστήμονες. Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως προς το παρόν φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. «Δεν ξέρουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά. Με μεγάλη διασπορά στα πουλερικά, 58 ανθρώπους να έχουν νοσήσει στις ΗΠΑ και έναν έφηβο που νοσεί πολύ σοβαρά στον Καναδά χωρίς να πληρούσε κανέναν παράγοντα κινδύνου, ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών είναι ψηλά στη λίστα των ιών που φοβίζει τους ειδικούς.

Η «νόσος Χ»

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα πανδημίας από μια άγνωστη ή καλύτερα αδιάγνωστη νόσο, τη «νόσο Χ» όπως την αναφέρουν προς το παρόν οι ειδικοί. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση ανθρώπων και ζώων και αντίμετρα για να προληφθούν επιδημίες και κατά συνέπεια μια πανδημία.

Η  λοίμωξη αυτή είναι υπό διερεύνηση και έχουν ληφθεί δείγματα που έχουν σταλεί στο αφρικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων. Ταυτόχρονα, στην περιοχή βρίσκεται ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη. Η επιστημονική κοινότητα προς το παρόν προσανατολίζεται ότι ευθύνονται πολλαπλά παθογόνα, κάτι που δεν είναι απρόσμενο στο Κονγκό λόγω κακών συνθηκών υγιεινής και υποθρεψίας.

Να σημειωθεί ότι 10 ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρέθηκαν θετικοί στην ελονοσία, ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο Τέντρος Γκεμπρεϊσούς εξήγησε ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες από μία ασθένειες ταυτόχρονα.

«Από τα 12 δείγματα που συλλέχθηκαν αρχικά, τα 10 βρέθηκαν θετικά για ελονοσία, αν και είναι πιθανό να εμπλέκονται περισσότερες από μία ασθένειες. Θα συλλεχθούν και θα εξεταστούν περισσότερα δείγματα για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία ή οι ακριβείς αιτίες», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Δείτε βίντεο με την απάντηση του καθηγητή Δ. Τσιόδρα σε σχετικό ερώτημα της «Ζούγκλας»:

Διαβάστε και σχετικό ρεπορτάζ της «Ζούγκλας»:

Νόσος Χ: Ανησυχεί ο ΠΟΥ για μυστηριώδη ασθένεια που εκδηλώθηκε στο Κονγκό

Την ονομάζουν Νόσο Χ. Είναι μια μυστηριώδης ασθένεια που κυκλοφορεί σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Όλα ξεκίνησαν στις 24 Οκτωβρίου, όταν ο πρώτος ασθενής αρρώστησε. Σύντομα ακολούθησαν και άλλα κρούσματα, όλα σε μια επαρχία που απέχει περισσότερα από 700 χλμ από την πρωτεύουσα Κινσάσα. Αλλά μόνο πέντε εβδομάδες αργότερα ενημερώθηκε η εθνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους στη νοτιοδυτική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Νοέμβριο. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο οργανισμός δέχτηκε προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα και συνεργάζεται με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του ΛΔ Κονγκό για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.

Κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νόσο Χ -όπως την αποκαλούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής. Στην πραγματικότητα, «περιπτώσεις όπως αυτή συμβαίνουν πιθανώς πολλές φορές το χρόνο σε όλο τον κόσμο», λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος παρακολουθεί το ξέσπασμα στην ΛΔΚ.

Τις περισσότερες φορές, μια αγνώστων στοιχείων ασθένεια στην πραγματικότητα προσδιορίζεται ως κάτι που είναι γνωστό και τίθεται υπό έλεγχο τοπικά. Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ανησυχία είναι ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως έγινε με τη COVID-19. Στη ΛΔΚ, λέει, το ποσοστό θνησιμότητας είναι εντυπωσιακό, αλλά «δεν φαίνεται να αυξάνεται εκθετικά».

Καθώς αξιωματούχοι του Κονγκό και διεθνείς ομάδες από το CDC της Αφρικής και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν μεταβεί στην αγροτική περιοχή για να διερευνήσουν την ασθένεια, δείγματα από τους ασθενείς έχουν ήδη σταλεί σε εργαστήριο στην πρωτεύουσα της επαρχίας. Πραγματοποιούνται μέσω μιας σειράς εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εντοπιστεί τι είναι. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε 24 έως 48 ώρες. Ένα παθογόνο του αναπνευστικού, όπως η γρίπη ή το COVID-19 διερευνάται ως πιθανή αιτία, καθώς και η ελονοσία, η ιλαρά και άλλα. Αναμένονται λοιπόν τα καθοριστικά αποτελέσματα από μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήριο της Κινσάσα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηρίδιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, για αιμορραγικό πυρετό, για κάποια μορφή γρίπης ή για νέα ασθένεια. Προκαταρκτικά, φαίνεται ότι η ασθένεια μπορεί να είναι αερομεταφερόμενη, είπαν οι ειδικοί. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

«Είναι μολυσματική ασθένεια; Αν μιλάμε για λοιμώξεις, είναι ιογενής λοίμωξη; Είναι βακτηριακή λοίμωξη; Είναι μυκητίαση; Είναι παρασιτική; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», είπε ο Δρ. Jean Kaseya, γενικός διευθυντής του Africa CDC. «Θέλουμε να μάθουμε πολύ γρήγορα, τι είναι αυτή η ασθένεια; Ο κόσμος αναρωτιέται».

Το τμήμα της χώρας που επηρεάζεται από την ασθένεια έχει πολύ υποσιτισμό -περίπου 40%- και αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα «ευάλωτους» σε ασθένειες. Η περιοχή χτυπήθηκε επίσης από επιδημία τυφοειδούς πυρετού πριν από δύο χρόνια.

Η ΛΔΚ προτρέπει τους ανθρώπους να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε επαγρύπνηση. Επίσης, ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να μην παρευρίσκονται σε μαζικές συγκεντρώσεις ή να μην χειρίζονται τα λείψανα κάποιου ατόμου.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια της Ιταλίας

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ιταλίας αποφάσισαν την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια της χώρας, σε επιβάτες που προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «στην φάση αυτή, δεν σημαίνεται συναγερμός, αλλά υπάρχει ανησυχία».

Ο Ιταλός καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τζοβάνι Ρέτσα τόνισε ότι «η συγκεκριμένη νόσος θυμίζει, σε έναν κάποιο βαθμό, τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και με σαφώς διαφορετικά συμπτώματα». Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Ρομπέρτο Μπουριόνι, παράλληλα, «είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ιό».

Πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με λοιμωξιολόγους, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επίσης, σε αντίθεση με την Ιταλία δεν υπάρχουν ακόμη οδηγίες για ελέγχους από τις ελληνικές πύλες εισόδου.