Η εταιρεία Sinergium Biotech της Αργεντινής θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA (mRNA Technology Transfer Programme) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Medicines Patent Pool (MPP). Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA, που αναπτύχθηκε από κοινού από τον ΠΟΥ και το MPP, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων mRNA.

Η Sinergium Biotech, εταίρος στο Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA, έχει αναπτύξει υποψήφια εμβόλια H5N1 και στοχεύει να καθιερώσει την απόδειξη της ιδέας σε προκλινικά μοντέλα. Μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο προκλινικών δεδομένων, η τεχνολογία, τα υλικά και η τεχνογνωσία θα μοιραστούν με άλλους κατασκευαστές, βοηθώντας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης υποψήφιων εμβολίων για τον H5N1 και ενισχύοντας τις προσπάθειες ετοιμότητας για πανδημία.

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα γιατί ο ΠΟΥ καθιέρωσε το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA –για την προώθηση μεγαλύτερης έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έτσι ώστε όταν φτάσει η επόμενη πανδημία, ο κόσμος να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να απαντήσει αποτελεσματικά και ισότιμα», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Όταν δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA με τον ΠΟΥ, στόχος μας ήταν να επιτρέψουμε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να ηγηθούν των αναπτυξιακών προσπαθειών, να προωθήσουν τη συνεργασία, να μοιράζονται πόρους και να διαδίδουν τη γνώση», δήλωσε ο Τσαρλς Γκορ, Εκτελεστικός Διευθυντής της MPP. Αυτό το έργο ενσαρκώνει το όραμά μας και καταδεικνύει μια ισχυρή δέσμευση για μελλοντική ετοιμότητα και αντιμετώπιση πανδημίας».

«Αυτή η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία όχι μόνο της γεωγραφικής διαφοροποίησης της καινοτομίας και της παραγωγής τεχνολογιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και της αναγνώρισης των ικανοτήτων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και τη σημασία του έγκαιρου σχεδιασμού για την πρόσβαση και την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογιών κατά τη διάρκεια της έρευνας και της αναπτυξιακής διαδικασίας», δήλωσε ο Δρ Jarbas Barbosa, Διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.