Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έρχονται στο ΕΣΥ. Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, τα χειρουργεία του ΕΣΥ λειτουργούν μέχρι τις 15:00, εκτός αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, εντούτοις θα δίνεται πλέον η δυνατότητα για τη λειτουργία χειρουργείων και το απόγευμα, για τα οποία ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει. Προκειμένου βέβαια να μπορεί μία κλινική να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο ασθενής θα καλείται να καταβάλει το 30% του κόστους και το υπόλοιπο 70% θα δίνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το ποσοστό που θα πληρώνει ο ασθενής δεν είναι αμελητέο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για επέμβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου υποτίθεται οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων άρχισε να εξετάζεται 23 χρόνια πριν, επί ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την απόφαση για το νέο εγχείρημα από κοινού με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στόχος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σημείωσε πως οι ιδιώτες δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν, διότι φροντίζουν κυρίως για το κέρδος. Θύμισε πως τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν επί 22 χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβή. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού”, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η παρέμβαση με τα απογευματινά χειρουργεία αποτελεί ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και παραμονής των ήδη υπηρετούντων. Όπως είπε, παρέχεται η ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να οργανώσουν απογευματινά ιατρεία, εάν θέλουν και εάν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.
Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τις επικείμενες παρεμβάσεις. Επισήμανε πως με τη σημερινή κυβέρνηση το ΕΣΥ βρέθηκε στην καλύτερη έκφανσή του. Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, λέγοντας πως υπήρξε η μεγαλύτερη ενίσχυσή του. Χαρακτήρισε σημαντικό να αποκτηθούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίας στο εξωτερικό (λίστες αναμονής). Η Σουηδία – είπε- έχει αναμονή 50 μέρες αναμονή και το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 12 μήνες στα “ψυχρά” περιστατικά. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει λίστα. Έγινε μία προσπάθεια το 2017, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία. Υπήρχε μία λίστα με 120.000 άτομα, η οποία εκκαθαρίστηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το 38% είχε χειρουργηθεί αλλού. Αυτή την ώρα περιμένουν 102.634 άτομα, με έως 4 μήνες αναμονής και 58.000 πάνω από 4 μήνες και 26.000 πάνω από 12 μήνες. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αναμονές να αφορούν την επέμβαση καταρράκτη.
Τιμές
Οι επεμβάσεις θα αφορούν 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Οι μικρές επεμβάσεις θα έχουν τιμή 300 ευρώ και οι πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ. Η κατηγοριοποίηση είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό). Για την υλοποίηση του μέτρου, θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι τιμές που έχουν τα χειρουργεία στην Ελλάδα προβλέπονται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Ενδεικτικά, ορισμένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία (30% του ΚΕΝ):
Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-Vad: 30.000 ευρώ.
Μεταμόσχευση καρδιάς: 24.000 ευρώ.
Μεταμόσχευση ήπατος: 8.670 ευρώ.
Κοχλιακό εμφύτευμα: 7.200.
Εμφύτευση ογκολογικής πρόθεσης ή ολική αντικατάσταση του μηρού: 6.300 ευρώ.
Καρδιοθωρακικές/αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά: 5.225,40 ευρώ.
Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 3.000 ευρώ.
Επεμβάσεις κρανίου με καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 2.286 ευρώ.
Επέμβαση ισχίου: 2.037 ευρώ.
Σπονδυλοδεσία χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές έως και τρία επίπεδα: 1.800 ευρώ.
Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 1.671,9 ευρώ
Επεμβάσεις παγκρέατος, ήπατος και αναστόμωση χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 935,70 ευρώ.
Aρθροπλαστική ισχίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 900 ευρώ.
Διουρηθρική προστατεκτομή με καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 854,40 ευρώ.
Χειρουργικές επεμβάσεις για επιπλοκές του διαβήτη χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 764,10 ευρώ.
Επεμβάσεις θυρεοειδούς χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 410 ευρώ.
Τοκετός με καισαρική τομή χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές: 300 ευρώ.
Αρθροσκόπηση στο γόνατο ή στον αγκώνα ή στον ώμο ή στο αντιβραχίο: 450 ευρώ.