Με αφορμή την 4η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ), που εισηγήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), φωταγωγήθηκαν με το χαρακτηριστικό χρώμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ και το μήνυμα «Εμβολιάσου – Εξετάσου – Ενημερώσου!», το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και ο Πύργος Πειραιά, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προτροπής και ελπίδας. Στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης και με στόχο να ενημερωθεί το κοινό ότι η εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας είναι εφικτή, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία) προχώρησε στην πρωτοβουλία φωταγώγησης δύο εμβληματικών κτηρίων της Αθήνας.

Είναι η πρώτη φορά, που ο ΠΟΥ δηλώνει πως η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει τον τέταρτο συχνότερο γυναικείο καρκίνο παγκοσμίως, ακολουθώντας τις μεθόδους πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ έχει θέσει τους παρακάτω στόχους «90-70-90» μέχρι το 2030, για να μπορέσει να εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της HPV μόλυνσης,
  • 70% των γυναικών να έχουν εξετασθεί με HPV test σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών,
  • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν σωστής θεραπείας.

Η πολιτική υγείας στην Ελλάδα, σε σύμπλευση με τις στρατηγικές του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια στοχευμένη στρατηγική για την πρόληψη και εξάλειψη ή σημαντική ελάττωση των νοσημάτων που σχετίζονται με τον HPV, με πρώτο στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, αν η Ελλάδα επιτύχει τους παραπάνω στόχους σε 6 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2030, είναι πιθανό να καταφέρει το 2047 την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας.

Στη χώρα μας 2,6 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών έχουν ενημερωθεί σχετικά για την δυνατότητα διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου για ΚΤΜ (με Pap test για γυναίκες 21-29 ετών και με HPV DNA test για γυναίκες 30-65 ετών), η οποία συνδυάζεται και με τον εμβολιασμό κατά του HPV. Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε την προστασία των γυναικών της επόμενης γενιάς από αυτό το είδος καρκίνου, είναι κρίσιμο να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού σε κορίτσια αλλά και αγόρια ηλικίας 9-15 ετών, μέσα από ένα πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί κλειδί για τη μακροπρόθεσμη προστασία της δημόσιας υγείας και την εξάλειψη του ΚΤΜ.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, με το HPV testing ως βασική εξέταση. Στόχος είναι να επιτύχουμε τη συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουμε και την κατάλληλη θεραπευτική και υποστηρικτική φροντίδα για το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης