Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα. Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας. Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών «Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)», (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στους στόχους της Συμμαχίας, αναγνωρίζοντας την αξία του έργου της και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση του κινδύνου από τον ιό HPV και τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα.

Η HPV λοίμωξη είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μολονότι οι περισσότεροι από τους 150 περίπου τύπους του ιού δεν είναι επικίνδυνοι, ορισμένοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Ωστόσο, ο ιός HPV δεν είναι μόνο «γυναικεία υπόθεση». Επηρεάζει σημαντικά και τα δύο φύλα, αφού πέρα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται επίσης για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του πρωκτού. Γίνεται επομένως φανερή η αξία του εμβολιασμού για την προστασία και των ανδρών από τον ιό και η αναγκαιότητα προάσπισης αυτού του δικαιώματος μέσω της γενίκευσης του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV. Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV! Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τη δική τους διάσταση στη συζήτηση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV. Ειδικότερα, η Μένια Κουκουγιάννη, Project Manager της Συμμαχίας, Διευθύντρια της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και συντονίστρια της εκδήλωσης, δήλωσε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες: «Η σημερινή μας συνάντηση είναι ένα κάλεσμα για την υποστήριξή σας, γιατί σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας στην προσπάθειά μας να εξαλειφθεί ο HPV στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του γενικευμένου εμβολιασμού».

Η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., υπογράμμισε ότι μεταξύ των στόχων της Συμμαχίας περιλαμβάνονται η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων που προκαλούνται από τον ιό HPV, καθώς και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υιοθέτηση της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, διεκδικεί τη δωρεάν ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών όλων των αγοριών με σκοπό την πρόληψη των σχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων και στους άνδρες. «Στόχος μας είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ότι με τη συνδυαστική εφαρμογή εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου, οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμα μορφών καρκίνου μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν» ανέφερε η κα Γραμματόγλου.

Η Αναστασία Πασακοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη ένταξης του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών για την πρόληψη είναι βασικό αίτημα της Συμμαχίας και διαχρονικό αίτημα των συλλόγων ασθενών. « Στόχος είναι η εκρίζωση του ιού HPV ώστε να εξαλειφθεί όχι μόνο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και όλων των άλλων καρκίνων που προκαλεί αυτός ο ιός. Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV είναι αρωγός ενός διαλόγου με την Ελληνική Πολιτεία για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής. Το σύνθημά μας άλλωστε είναι ενώνουμε δυνάμεις, μειώνουμε τον κίνδυνο» συμπλήρωσε.

Ο Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, μίλησε για το μεγάλο φορτίο νοσηρότητας που επιφέρει η HPV λοίμωξη και τόνισε ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί η Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., δηλαδή ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, η διενέργεια HPV testing στο 70% των γυναικών σε ηλικία 35 και 45 ετών και η σωστή θεραπεία του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Τέλος, ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, απερχόμενος Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αναφέρθηκε στον νέο προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του καρκίνου (2021-2025), επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική έχει εναρμονιστεί με τη Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας. «Ο στόχος του Π.Ο.Υ. μεταφέρεται αυτούσιος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καρκίνου» ανέφερε ο κ. Μπουκοβίνας. Συγκεκριμένα, στους στόχους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης περιλαμβάνονται ο εμβολιασμός κατά του HPV για το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών, η αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030, τη διενέργεια HPV testing στις ηλικίες 35 και 45 ετών και την παροχή κατάλληλης θεραπείας στο 90% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτές νοσούν με καρκίνο τραχήλου μήτρας είτε έχουν διαγνωστεί με προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Επιπρόσθετα, την υποστήριξή του στους στόχους της Συμμαχίας προσέφερε μέσω έγγραφου χαιρετισμού ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο δικός σας στόχος είναι και δικός μας, και θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί να σώσει και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επικοινωνηθεί η ανάγκη πρόληψης του σχετιζόμενου με τον HPV καρκίνο και στα δύο φύλα, μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και να βελτιωθεί το εύρος χρήσης του εμβολίου».

Η κα Κουκουγιάννη μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό της Μαρίας Θεοδωρίδου Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού: «Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και αναφορικά με κάθε εμβόλιο στηρίζει τις γνωμοδοτήσεις της μετά την συνεκτίμηση πολλών παραγόντων. Ελπίζω ότι με την βαθμιαία επάνοδο στην κανονικότητα η Επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα και για το εμβόλιο HPV στα αγόρια. Καλή επιτυχία στην αξιόλογη προσπάθειά σας» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, έθεσε την ενσωμάτωση του εμβολιασμού κατά του HPV στη συνταγογράφηση του ΕΣΥ ως μετρήσιμο στόχο για την επίτευξη του οποίου χρειάζεται να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό τα άτομα σε θέσεις ευθύνης να αποτελούν παράδειγμα για τους πολίτες, αναγνωρίζοντας την αξία του προληπτικού εμβολιασμού. «Έχω δύο παιδιά σε εφηβική ηλικία, κορίτσι και αγόρι, που είναι και τα δύο εμβολιασμένα έναντι του HPV», δήλωσε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους οι Αντώνης Καττάμης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Ροδούλα Κοκκινάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ», Λιωλιώ Κολυπέρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαϊας, Αναστασία Κοντού, μέλος του συλλόγου στήριξης ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο «Ευ Ζω με τον καρκίνο», Χριστίνα Νομικού, Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Φροντίδας «Άγγιγμα Ζωής», Κωνσταντίνα Μπρούσα, Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κώστας Νταλούκας, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευεθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και Όμηρος Παπαθανασίου, Αντιπρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Win Cancer.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών MSD Ελλάδος και Roche Hellas.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αποστολή και τους στόχους της Συμμαχίας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hpvalliancegreece.gr.

Σχετικά με την Ελληνική Συμμαχία κατά του HPV

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Σκοπός της σύμπραξης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιό HPV, τα σχετιζόμενα με αυτόν νοσήματα και τη σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της HPV λοίμωξης, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την HPV λοίμωξη νοσημάτων. Η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).