Θάνος Ξυδόπουλος
Αλλάζει σελίδα με νέο στρατηγικό πλάνο δράσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Με την ιστορική της απόφαση η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού ήρε το δυσμενές μέτρου της «αναστολής», που είχε επιβληθεί στον Ε.Ε.Σ.,πριν από σχεδόν ένα έτος (15 Οκτωβρίου 2018).
Η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΟΕΣ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μία δικαίωση πολύμηνων προσπάθειών και αγώνων. Συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μίας αναγεννητικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. για ένα νέο, εξωστρεφή, δυναμικό και κοινωνικά αλληλέγγυο Οργανισμό.
Η νεοεκλεγείσα διοίκηση Ε.Ε.Σ., με Πρόεδρο τον Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, – η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που αναδείχθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 με την ενεργό συμμετοχή περίπου 17.000 μελών-, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της επανένταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου. Πιο συγκεκριμένα, εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, και παρά τις περιβάλλουσες αντιξοότητες, επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεκίνησε με πνεύμα συλλογικό και ενοποιητικό να εκπληρώνει μια σειρά από προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Δ.Ο.Ε.Σ. στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού δομών, λειτουργιών, σχέσεων και αντιλήψεων. Οι ενέργειες υλοποιήθηκαν βάσει εγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» από το Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. και υπό την καθοδήγηση της Δ.Ο.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός σε δηλώσεις του στο zougla.gr υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής : «Mε την άρση της αναστολής λειτουργίας μας πετύχαμε την άμεση χρηματοδότηση και την εφαρμογή ενός πλήρους στοχευμένου σχεδίου δράσης που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης του Οργανισμού, την ενδυνάμωση του πραγματικού εθελοντισμού με ποιοτικά και όχι ποσοτικά στοιχεία και την κινητοποίηση όλων των πολιτών που έχουν σαν στόχο την υποστήριξη όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Με την αλλαγή σελίδας διώχνουμε όλους τους παραχαράκτες που έπαιζαν εδώ και χρόνια τα δικά τους παιχνίδια εις βάρος της μεγάλης ιστορίας αλλά και του κύρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Προχωράμε μπροστά με τα χιλιάδες υγιή μέλη μας. Με την COSCO υπογράψαμε ένα ετήσιο συμβόλαιο συνεργασίας , με το οποίο θα στηριχθούν 2.180 μαθητές ηλικίας 6- 18 ετών, οι οποίοι ζουν σε ευάλωτες περιοχές όπως το Πέραμα .»
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέτρο της «αναστολής» (της ιδιότητας μέλους του Ε.Ε.Σ. στα Καταστατικά Όργανα του Ερυθροσταυρικού Κινήματος) είχε επιβληθεί λόγω μη συμμόρφωσης του Συλλόγου, επί σειρά ετών, με διεθνή πρότυπα λειτουργίας και οργάνωσης της ΔΟΕΣ: υιοθέτηση ενός σύγχρονου καταστατικού, διεύρυνση της βάσης μελών με τη συμμετοχή και των εθελοντών, της «κινητήριας δύναμης» του Ε.Ε.Σ., πραγματοποίηση δημοκρατικών και ανοιχτών στην κοινωνία εκλογών, δρομολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης του «Πλάνου Ανάκαμψης», κ.ά. Βασική επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η αυτόματη διακοπή κάθε είδους χρηματοδότησης από τα μέρη του Κινήματος προς τον Ε.Ε.Σ., η απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στα Καταστατικά Όργανα και στις Συνελεύσεις του Κινήματος, σε διεθνείς αποστολές, σε απαραίτητες εκπαιδεύσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.
Από το 1877
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη. Αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σε επίπεδο εθελοντών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα: Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Κάθε Σώμα έχει διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου, καθώς επίσης παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους εθελοντές του. Όλα τα Σώματα συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να προάγουν το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος.