Το «έξυπνο» ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα είναι μια καινοτομία στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Δημόσιων Νοσοκομείων, που επιθυμεί να εισάγει το Υπουργείο Υγείας από τις αρχές του νέου έτους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί αρχικά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός». Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορούν οι ασθενείς κατά την είσοδό τους στα επείγοντα και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. Το βραχιολάκι θα φέρει barcode, το οποίο, όταν σκαναριστεί, θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.

«Θα μπαίνεις μέσα, θα σου βάζουν βραχιολάκι στο χέρι, σε κεντρική βάση θα παρακολουθείται πού είσαι και πόση ώρα περιμένεις. Αυτόματα θα βγαίνει red flag» τόνισε ο Υπουργός Υγείας. «Έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με την αναμονή στα Επείγοντα πολύ, γι’ αυτό το λέω, πως από το Πάσχα και μετά θα κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα της αναμονής.

Όπως είπε ο υπουργός, το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Ο κ. Γεωργιάδης το είδε να εφαρμόζεται με επιτυχία σε Δημόσιο Νοσοκομείο του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Η αναμονή στην Ελλάδα είναι σε απαράδεκτα επίπεδα εδώ και πολλές δεκαετίες. To «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» όταν εφαρμοστεί, αναμένεται να περιορίσει την αίσθηση εγκατάλειψης που αισθάνονται συχνά οι ασθενείς στις αίθουσες αναμονής των εφημεριών.

Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για ένα «έξυπνο» βραχιόλι, φτιαγμένο από μαλακό πλαστικό, το οποίο τοποθετείται στον καρπό του ασθενούς κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο. Θυμίζει τα βραχιολάκια που τοποθετούνται σε μαιευτήρια σε νεογέννητα βρέφη, αμέσως μετά τον τοκετό.

Με τη χρήση ενός ειδικού απομακρυσμένου δικτύου το προσωπικό του νοσοκομείου θα μπορεί να «βλέπει» το βραχιολάκι και μαζί με αυτό να παρακολουθεί την «πλοήγηση» του ασθενή στα διαφορετικά τμήματα των ΤΕΠ και κυρίως τον χρόνο της αναμονής του, ούτως ώστε όταν αυτός υπερβαίνει τον καθορισμένο, να παρεμβαίνει για την επίσπευση της εξυπηρέτησής του.

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, στην εξέλιξή της λειτουργίας, αναμένεται να διαθέτει barcode, το οποίο όταν σκαναριστεί θα μπορεί να εμφανίζει όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.