Για την αναβάθμιση της υποδομής και της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μίλησε στο συνέδριο Health IT η Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Νοέμβριο και θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, δήλωσε η κ. Φωτιάδου. Όπως ανέφερε η καινούργια εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ συνδέεται πλέον μέσω του API, η αρχιτεκτονική είναι cloud ready, έχει επίκεντρο τον χρήστη και είναι responsive σε tablets mobile συσκευές.

Τα πλεονεκτήματα της καινούργιας εφαρμογής είναι η χρησιμοποίηση των ΗΔΙΚΑ APIs που καλύπτουν πλήρως όλους τους ρόλους χρηστών της εφαρμογής, στοχεύοντας σε βελτιωμένο operation support. Επίσης η ανάπτυξη και εφαρμογή caching layer στη μνήμη στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένα της εφαρμογής.

Η βελτίωση χρόνων απόκρισης της εφαρμογής καθώς και η μείωση του φόρτου της Βάσης Δεδομένων και του ΗΔΙΚΑ API. Αναφερόμενη στις αλλαγές που έχουν γίνει η κ. Φωτιάδου, σημείωσε ότι έχουν ανασχεδιαστεί σημαντικές λειτουργικότητες για υποβοήθηση των χρηστών και τη βελτίωση του χρόνου καταχώρησης /απόκρισης στην εφαρμογή. Έχει αναβαθμιστεί η Πλατφόρμα Φιλοξενίας Βάσεων Δεδομένων ΗΔΙΚΑ σε Exadata με στόχο την υψηλή απόδοση. Θα υπάρχει ενιαία διαχείριση μηνυμάτων που αφορούν τους ασθενείς και συγκεντρωτική παρουσίαση στο χρήστη γιατρό σε ένα σημείο προς γνωστοποίηση σε αυτόν και τον υπο-αναζήτηση ασθενή.

Η καταχώρηση του παραπεμπτικού γίνεται πλέον βήμα-βήμα με τη μορφή wizard. Δηλαδή: καταχώρηση των βασικών πληροφοριών του παραπεμπτικού και άντληση ορίων εξετάσεων, -εισαγωγή διαγνώσεων στο παραπεμπτικό, εισαγωγή εξετάσεων στο παραπεμπτικό και επανα-υπολογισμός ορίων εξετάσεων, δυνατότητα μόνο με μία επιλογή να πραγματοποιείται η αυτόματη συσχέτιση εξετάσεων με μία διάγνωση και ένα λόγο παραπομπής.

Πλέον και η συνταγή καταχωρείται με τη μορφή wizard. Άλλη μια σημαντική αλλαγή όπως ανέφερε η κ. Φωτιάδου είναι ότι πλέον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να εμφανίζεται σε επίπεδο επίσκεψης, ο γιατρός δηλαδή μπορεί να εντάξει τον ασθενή σε θεραπευτικό πρωτόκολλο και όχι κατά την καταχώρηση της συνταγής που είχαμε μέχρι τώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελευθέριου Θηραίου Γενικού/Οικογενειακού Ιατρού, Διευθυντή ΕΣΥ, Προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Προέδρου Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η κ. Φωτιάδου είπε ότι προχωράει το θέμα των δεικτών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ενώ παράλληλα, το θετικό με την καινούργια εφαρμογή είναι ότι επειδή βασίζεται στο API, δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας για υλοποίηση αλλαγών που ζητούνται από το Υπουργείο.

Ο γιατρός θα μπορεί να βλέπει τον φάκελο του ασθενούς κατά τη συνταγογράφηση ενώ θα αλλάξει και το portal της συνταγογράφησης. Γύρω στις 20 Νοεμβρίου θα λειτουργούν και οι δύο βάσεις δεδομένων, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει η μετάπτωση στην καινούργια βάση δεδομένων οπότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις δήλωσε τέλος η κ. Φωτιάδου