Εξωστρέφεια και συνεργασίες, αποτελούν τους δύο άξονες, πάνω στους οποίους μπορεί να μετασχηματισθεί και να βαδίσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, άξονες, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε στη βιομηχανία, ούτε στο ευρύτερο επιχειρείν. Στην ίδια λογική, θα πρέπει να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου τη συμπερίληψη, τις ίσες ευκαιρίες και την ισότητα στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλες τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την προάσπιση ενός ολιστικού μοντέλου ποιότητας ζωής για τους πολίτες. 

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και παν. Πατρών, μιλώντας σήμερα 23 Οκτωβρίου 2024, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. 

Η κυρία Τσέτη, συμμετείχε στο πρώτο πάνελ με θέμα: «Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον».  Στην έναρξη της παρέμβασής της και συστήνοντας τον Όμιλό της, η κυρία Τσέτη επεσήμανε: «Είμαι περήφανη που βρίσκομαι στο τιμόνι του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ΟΦΕΤ, που εδώ και πάνω από μισό αιώνα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και εν γένει του επιχειρείν». 

Μάλιστα τόνισε εμφατικά, ότι αισθάνεται πρώτα απ’ όλα φαρμακοποιός και μετά βιομήχανος. 

Και συνέχισε: «Οι βιομηχανίες  μας δεν παράγουν μόνο καινοτόμα προϊόντα που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και των ασθενών. Θεωρώ ότι κάνουμε κάτι μεγαλύτερο!!! Μέσω της  έρευνας και ανάπτυξης και της διεθνούς δραστηριοποίησής μας, της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΩΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ σε όλο σχεδόν τον κόσμο, ενώ παράλληλα εμπνέουμε γενιές νέων επιστημόνων! 

Ερευνούμε, παράγουμε και εξάγουμε με όραμα, με αίσθημα ευθύνης και κυρίως με την κουλτούρα του Ηθικού Επιχειρείν.  Κάθε νέα επένδυση, κάθε εξαγωγή σε μια από τις 72 χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, είναι ένα μήνυμα ότι το MADE IN GREECE, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη». 

Μιλώντας για τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν, η πρόεδρος του ΟΦΕΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα κόστη, εμπόδια οικονομικής πολιτικής – όπως η υπερφορολόγηση και η συνεχόμενη στρέβλωση του clawback για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας – και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο και μη. 

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση επιβάλλουν να αλλάξουμε πορεία. Το ενεργειακό κόστος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά με σωστές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και αποδοτικότερες τεχνολογίες, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να εξελιχθεί, αρκεί να δώσουμε χώρο στη νεανική δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα, στην τεχνογνωσία και στις συνέργειες της Βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα. 

«Ήρθε η ώρα, να οδηγήσουμε την Ελλάδα από το μεταπρατικό μοντέλο σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις συμμαχίες», τόνισε η κυρία Τσέτη, προσθέτοντας, ότι «απαιτείται επίσης ισχυρή διασύνδεση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με το κέντρο, προκειμένου να μεταμορφωθούν σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις». 

Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ μάλιστα, επικρότησε την κυβερνητική ανακοίνωση για δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής που θα είναι στοχευμένη στη Βιομηχανία.

Αναφερόμενη σε ζητήματα ισότητας και συμπερίληψης, η κυρία Τσέτη υπογράμμισε: 

«Δεν έχει γίνει πραγματικότητα η ισότητα και η συμπερίληψη στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο ευκαιριών, όσο και σε μισθούς. Έχουμε έναν γερασμένο λαό και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα. Έχουμε δυνατότητες ωστόσο για ανάπτυξη ως χώρα αρκεί να αφουγκραστούμε τις νέες και τους νέους μας και να τους ενδυναμώσουμε, ώστε να εξελιχθούν στους παραγωγικούς εργαζόμενους και εξειδικευμένα στελέχη που τόσο έχουμε ανάγκη για να χτίσουμε τη Βιομηχανία του Αύριο. Μια Βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης που θα αποτελεί εφαλτήριο για το σύνολο της Οικονομίας και σημείο εθνικής ανάτασης και περηφάνειας».