Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε η κυρία Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ. 

Πρόκειται για την κορυφαία αναγνώριση της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το πρόσωπο της κυρίας Ιουλίας Τσέτη, όσον αφορά το πολυετές ερευνητικό της έργο, αλλά και τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές της προς την κοινωνία, τη νέα γενιά και το περιβάλλον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, στη Μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των πρυτανικών Αρχών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτας, καθηγητών και φοιτητών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στελεχών του Ομίλου Τσέτη και εκπροσώπων του τύπου. 

Στη συνέχεια, η τιμώμενη, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της φαρμακευτικής σήμερα και αύριο». 

Η κυρία Τσέτη, εμφανώς συγκινημένη ανέφερε μεταξύ άλλων, «Νιώθω τιμή και μεγάλη υπερηφάνεια για την σημερινή αναγόρευσή μου σε Διδάκτορα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ενός ιστορικού πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με βαριά ιστορία και κληρονομιά από το 1837». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε: 

«Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Οι δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, η εξασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και η προαγωγή της ενημέρωσης του κοινού αποτελούν τον δικό μας Όρκο προς την κοινωνία. Παράλληλα, η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η έρευνα και οι επενδύσεις παραμένουν πάντα υψηλή μας προτεραιότητα». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επεσήμανε: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«… Ως βιοεπιστήμονες – φαρμακοποιοί, αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη να ενημερωθούν ορθά, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν κίνητρο να προστατεύσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οφείλουμε να επικοινωνούμε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της επιστήμης μας και να είμαστε ενεργοί ακροατές των αναγκών των συνανθρώπων μας.  Οφείλουμε να είμαστε πομπός των επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών αλλά και φορέας των αναγκών του ασθενούς προς τα Πανεπιστήμια, τη Φαρμακευτική Βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές». 

Στην ομιλία της η κυρία Τσέτη, εξήρε τον ρόλο των Βιοεπιστημών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τον κρίσιμο και σημαντικό ρόλο των Βοεπιστημών στον σύγχρονο άνθρωπο, στην Ιατρική, στην προαγωγή υγείας και στην ευζωία, με στόχο την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών και την οικοδόμηση μίας καλύτερης ποιότητας ζωής και υγιούς γήρανσης. 

Επιπλέον, οι Βιοεπιστήμες με την καινοτομία που πρεσβεύουν, αποτελούν τον τομέα που θα φέρει την πολυπόθητη Άνοιξη, σε έναν κόσμο που αλλάζει και που βάλλεται από διαρκείς προκλήσεις». 

Και κατέληξε λέγοντας: «Καθώς οι σημερινοί μας απόφοιτοι, η νέα γενιά φαρμακοποιών, έχει μεγαλώσει μέσα σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων- οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών – έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ηθική υποχρέωση, να τους δώσουμε την επιλογή, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους στον τόπο μας και να είναι αυτοί που θα φέρουν τις ρηξικέλευθες επιστημονικές ανακαλύψεις. 

Εμείς οι φαρμακοποιοί – επιστήμονες με αίσθημα ευθύνης, οφείλουμε να δίνουμε ελπίδα εκεί που χάνεται, και πρεσβεύουμε απόλυτα την στάση ζωής «Αξία για τον Άνθρωπο, ευθύνη για την Κοινωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης