Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Αποθεραπείας Εθισμού του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin συνδύασαν δύο διαφορετικές μελέτες για να βασιστούν στην υπάρχουσα έρευνα, συμπεριλαμβανομένων μελετών που δείχνουν ότι τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ζωικά μοντέλα.
Η πρώτη ήταν μια ανάλυση περισσότερων από 68.000 αναρτήσεων στο Reddit από το 2009-2023 που περιλάμβαναν όρους που συνδέονται με τους αγωνιστές GLP-1. Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής GLP-1, μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και την πρόσληψη ενέργειας μιμούμενα τις δράσεις των ορμονών που απελευθερώνονται μετά το φαγητό.
Μεταξύ των λέξεων-κλειδιών που συμπεριλήφθηκαν στην αναζήτηση ήταν οι Mounjaro, Wegovy, Ozempic και Trulicity. Μετά τον καθαρισμό των δεδομένων που προέκυψαν -όπως η εξάλειψη σχολίων με λιγότερους από 100 χαρακτήρες- το σύνολο περιορίστηκε σε 33.609 δημοσιεύσεις από 14.595 μοναδικούς χρήστες.
Η μελέτη ήταν μοναδική στη χρήση του Reddit για την ανάλυση της αναφερόμενης εμπειρίας χιλιάδων χρηστών. Εξετάζοντας τις συζητήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 962 άτομα έκαναν 1.580 δημοσιεύσεις σχετικά με το αλκοόλ. Από αυτά, το 71,7% είχε μειωμένη επιθυμία, και μειωμένη χρήση για το αλκοόλ.
Σε μια δεύτερη μελέτη, 153 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν παχυσαρκία στρατολογήθηκαν από διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των συμμετεχόντων αντιπροσώπευε την ομάδα ελέγχου, το ένα τρίτο έπαιρνε είτε μια ένεση σεμαγλουτίδης είτε ένα δισκίο και το ένα τρίτο χρησιμοποιούσε τιρζεπατίδη.
Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη ανέφεραν ότι έπιναν σημαντικά λιγότερα ποτά, κατά μέσο όρο, από εκείνους της ομάδας ελέγχου που δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο για διαβήτη ή απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο μέσος αριθμός ποτών όσο και οι πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ήταν σημαντικά χαμηλότερες.
Επίσης ότι τα διεγερτικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα του αλκοόλ μειώνονται κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων. «Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο, είχαν λιγότερες επιπτώσεις από το αλκοόλ όταν το έπιναν και μειώθηκαν οι πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η Alexandra DiFeliceantonio, επίκουρη καθηγήτρια στο Fralin Biomedical Research Institute και μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης.