Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ένταξη, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, έργων “προστιθέμενης αξίας” για την υγεία, ώστε “να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ” από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην εκδήλωση με θέμα: “Εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας, σήμερα” στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο DT&S Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

“Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια  μεγάλη ευκαιρία, που έχει η Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: “Στο κομμάτι των ψηφιοποιήσεων και του υπουργείου Ψηφιακήw Διακυβέρνησης τα κρίσιμα και δύσκολα ορόσημα έχουν να κάνουν με τη ψηφιοποίηση  1,6 δισεκατομμυρίου εγγράφων. Κάθε μέρα λοιπόν μαζί με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τους άλλους φορείς του υπουργείου τρέχουμε, προκειμένου να είμαστε μέσα σε αυτά τα ορόσημα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και να τα αποκτήσουμε πλέον και σε ψηφιακή μορφή.  Καθυστερήσεις υπάρχουν πάντα στους διαγωνισμούς στο δημόσιο, θέλουμε να τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, αλλά παράλληλα και να μη χαθεί κανένα από τα προγράμματα αυτά. Τρέχουμε λοιπόν, πολύ οργανωμένα, με τους φορείς του υπουργείου και τις εταιρείες που κάνουν τις ψηφιοποιήσεις, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε όλα όσα πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει, στους χρόνους που πρέπει. Το μέχρι πότε είναι ξεκάθαρο : 31/12/ 25. Αυτό είναι το χρονικό όριο από Ταμείο Ανάκαμψης και μέχρι τότε τρέχουμε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο, συνεχίζουμε όλα αυτά τα οποία ξεκίνησαν το 2019” είπε ο υπουργός και συνέχισε: “Τα έργα, τα οποία τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια, κάποια για την υγεία κάποια είναι για υπόλοιπα έργα”. Διευκρίνισε πάντως ότι και έργα που δεν είναι αμιγώς για την υγεία, μπορεί να σχετίζονται με αυτήν, ως συμπληρωματικά προς αυτήν, στη διευκόλυνση του σχεδιασμού της και στην υλοποίηση της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι σημαντικό είναι η κοινωνία να ακολουθεί και τις εξελίξεις, ώστε να μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας και στον τομέα της υγείας και να μπορεί να κάνει χρήση των έξυπνων εφαρμογών, που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητά της.

“Να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες, γιατί δεν αρκεί να παράξουμε περισσότερη τεχνολογία, πρέπει και οι πολίτες να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: “Δεν θα είχε νόημα να διασυνδέσουμε νοσοκομεία, να φτιάξουμε εφαρμογές – έβλεπα νωρίτερα την πολύ ωραία εφαρμογή που έχει Βουλγαρία για τον ιατρικό φάκελο- και οι πολίτες να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές, να μην μπορούν να κάνουν μία ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να χρησιμοποιήσουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά. ‘Αρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει πλέον όλοι να δουλέψουμε και στο υπουργείο, το κάνουμε ήδη,  βγάλαμε μια καινούργια πρόσκληση 62 εκατομμύριων ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργιες δεξιότητες. Δεν μπορεί να τρέχουμε εμείς πολύ γρήγορα μπροστά, θεωρώντας ότι πλέον έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία και η κοινωνία να έχει μείνει πολύ πίσω. Θα πρέπει λοιπόν να τη βοηθήσουμε. Το δεύτερο είναι να φτιάξουμε ένα οικοσύστημα, το οποίο θα υποστηρίζει όλο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νιώθω ευτυχής γιατί στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικές εταιρίες  πληροφορικής, οι οποίες μπορούν αυτό το όραμα, το οποίο έχει η πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός, όπως αυτό περνάει μέσα από το υπουργείο, να υλοποιείται. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι τα χρονοδιαγράμματα, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δε θα μας περιμένει, για να μπορέσουμε να παράξουμε έργα προστιθέμενης αξίας στους χρόνους που πρέπει”.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Βουλγαρίας Valentin Mountrov αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα του. “Η πλήρη εικόνα είναι να έχουμε ένα κεντρικό εθνικό σύστημα πληροφοριών υγείας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ένα μέρος” είπε ο Βούλγαρος Υπουργός και τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας στο θέμα αυτό και με άλλες χώρες που αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης.

“Αν δεν συνεργαστούμε, κανένας δε θα έχει την καλύτερη δυνατότητα, να έχει το καλύτερο για τα χρήματα που μπορεί να αγοράσει, ή να μοιραστεί” είπε ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την απλή αγορά μέσω ψηφιακής συνταγής των φαρμάκων μέσω κλειδαρίθμου ασφαλείας και συνέχισε: “Επομένως είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια καλή συνδεσιμότητα μεταξύ όλων των χωρών και της Βουλγαρίας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ό εκπρόσωπος του τμήματος  πελατών του δημόσιου τομέα της Cisco Νίκος Λαμπρογεώργος υπογράμμισε τις θετικές της επιδράσεις από την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και στην υγεία, στα νοσοκομεία, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα “την αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση και τον υπηρεσιών υγείας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας προσωπικού και του περιβαλλοντικού αποτυπωματος”, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση της εποχής, την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε:

“Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα big data , να είναι σωστά, ώστε να είναι και τα αποτελέσματα σωστά, επίσης την απομακρυσμένη εργασία, το Internet of Thinks. Όλα αυτά οδηγούν στην ελαχιστοποίηση λαθών και στην προσωποποιημένη διάγνωση και θεραπεία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης