«Η ελληνική και η ξένη βιομηχανία στην Ελλάδα δεν έχουν άλλες αντοχές, ‘στραγγαλίζονται’ από το rebate και το clawback» δήλωσε ο Θεόδωρος Τρύφων πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) μιλώντας στην τρίτη ενότητα του 18ου Healthworld με τίτλο: «Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Ιατρικής Περίθαλψης: Τεχνολογία και κατανομή πόρων» την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μπάμπης Παπαδημητρίου.
«H Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει γρήγορα που θα κατανείμει τους πόρους» πρόσθεσε ο κ. Τρύφων ενώ τόνισε ότι για να λυθούν οι παθογένειες θα πρέπει να υπάρξει συλλογική φαρμακευτική πολιτική που θα συντονίζεται από μια μόνιμη ομάδα εργασίας γύρω από το φάρμακο.
«Ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι σταθερός εδώ 4 χρόνια γεγονός που κάνει το σύστημα ‘οκνηρό’» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να εξασφαλίσουμε την καινοτομία των εταιρειών και ρίχνουμε το βάρος στις πλάτες τους».
«Δεν τραβήξαμε γραμμή γιατί υπηρετούμε ασθενοκεντρικά, αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την παρουσία μας άλλο και το ‘άλλο’ είναι χθες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του PIF (Pharma Innovation Forum), Μάκης Παπαταξιάρχης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεν ανοίγουν καινούργια εργοστάσια ενώ οι εταιρείες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο Θ. Λιακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών. «Δεν έχουμε τρόπο να βάλουμε καινούργια τεχνολογία στο χώρο της Υγείας δεν υπάρχει το σύστημα», είπε και τόνισε ότι το clawback μπήκε και σε κάποια ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Από την πλευρά του Υπουργείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, παραδέχθηκε ότι ο σημερινός προϋπολογισμός των 2,5 δις για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής, ωστόσο, υπογράμμισε, ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απότοκο πολιτικών που ακολουθήθηκαν για δεκαετίες και έτσι από την ασυδοσία φθάσαμε στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς. Τόνισε δε, ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης (ΗΤΑ) και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που δρομολογήθηκαν από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έχουν σκοπό να εξισορροπήσουν το ισοπεδωτικό μέτρο του clawback. «Οι βάσεις έχουν μπει, υπήρξε πολιτική βούληση και τα πράγματα σταθεροποιούνται», είπε. Αναφερόμενος στις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της βιομηχανίας για «οικονομικό στραγγαλισμό» και έλλειψη κερδών δήλωσε ότι δεδομένου ότι κάθε εταιρεία είναι χρηματιστηριακό προϊόν εάν «μια εταιρεία είναι δεν έχει κέρδος κλείνει» κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει έλλειψη καινοτομίας στη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης, καθηγητής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα πανάκριβη θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ ανέφερε ότι οι δύο σημαντικοί πυλώνες στους οποίους υστερεί το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα σήμερα, είναι η πλημμελής αξιολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).