Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το ΕΣΥ δεν καταρρέει ήταν τον νόημα της συνέντευξης Τύπου, αντιθέτως αυξάνεται η παραγωγικότητά του. Τα τακτικά χειρουργεία αυξήθηκαν κατά 4%, οι  νοσηλείες κατά 7,5% και γίνονται απογευματινά χειρουργεία σε 48  νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους και 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε. «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κάποια χειρουργεία θα γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την παρουσίαση δόθηκαν στοχευμένα επιδόματα αυξήσεις που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο όπως είπε, θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, τομέα που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Στόχος μας, είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατ. παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και να χτίσουμε το σύστημα με νέα υλικά».

Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρονομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε».

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

O υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και τόνισε: «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ, 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. Άλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα».

«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190», είπε ο υφυπουργός Υγείας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών περίπου 19%. Από το 2025 θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν. Σήμερα ζητάνε και δίνουν, είπε. Από του χρόνου, θα λάβει το κάθε νοσοκομείο χρηματοδότηση σύμφωνα με τον όγκο των χειρουργείων, τη σοβαρότητά τους, τις νοσηλείες κ.ά. και με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών προς τον ασθενή.

Πολλά είναι και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσουν να αλλάξει το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, όπως η αναβάθμιση των υποδομών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα για τα κτήρια, που ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, θα γίνουν 5 νέα νοσοκομεία, κυρίως με δωρεές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης