Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Πάρκινσον, γιατροί ανέφεραν ότι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» 49 ασθενείς δεν μπορούν να έχουν έγκαιρη εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών. Η θεραπεία αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής τους.
Στο «Αττικόν» η λίστα αναμονής των 49 ατόμων δεν έχει εμφανίσει κινητικότητα εδώ και εννιά μήνες. Το νοσοκομείο έχει με τη μεγαλύτερη πληρότητα, με πολλές διαφορετικές ειδικότητες και μεγάλο όγκο ασθενειών -το 56% προερχόμενους από νομούς εκτός Αττικής.
Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ενδείκνυται για ασθενείς με πολύ σημαντικές διακυμάνσεις στην απόκριση στα φάρμακα, και επιτυγχάνει βελτίωση που αγγίζει το 70%. Είναι απολύτως αποδεκτή επιστημονικά και σχεδόν θεραπεία ρουτίνας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι σχετικά νέα. Εντούτοις, στην Ελλάδα, εφαρμόζεται με καθυστερήσεις, λόγω έλλειψης πόρων στα νοσοκομεία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως ο «Ευαγγελισμός», που κάνουν αυτή την επέμβαση.
Γενικά, δυσκολίες υπάρχουν στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον ή άλλες ασθένειες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύονται να φέρουν στην Ελλάδα νέα καινοτόμα σκευάσματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Ένα νέο φάρμακο παρότι μπορεί να έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη, στη χώρα μας θα φθάσει έπειτα από 14-17 μήνες, όταν σε άλλες χώρες μπορεί να συνταγογραφείται σε 9-12 μήνες.