Ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική με περίπου 500 ιδιώτες γιατρούς. Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν γιατρό και να εγγράφονται στο σύστημα προκειμένου να αποφύγουν αργότερα τις ποινές που προβλέπονται με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε άλλους 300 με 350 ιδιώτες γιατρούς. Όσοι δεν βρουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μπορούν να απευθυνθούν και σε γιατρούς δημοσίων μονάδων όπως Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ.

Σε όλη τη χώρα οι γιατροί που έχουν συγκεντρωθεί για να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού είναι περιορισμένοι. Συνολικά για όλη την επικράτεια περίπου 1.000 γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 παθολόγοι και γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παράσχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού και θα εγγράφουν ασφαλισμένους στο σύστημα.

Με βάση τον νόμο προβλέπεται:

  • Από την 1η/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Από την 1η/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%. Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
  • Από 1ης/1/2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1ης.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές και στα νοσοκομεία, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.