Συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, κσθώς και καθιέρωση ανώτατου ποσοστού clawback, με συνυπευθυνότητα φαρμακοβιομηχανίας – Πολιτείας, πρότεινε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και στην ενότητα «Συστήματα υγείας και ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων, εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω, μπορούν να φέρουν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες σε βάθος τριετίας, 60-100 εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και 100 εκατ. ευρώ από συμπαραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές.
Όλα αυτά θα έχουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και το κυριότερο, για τους ασθενείς, δίνοντάς τους πρόσβαση στη θεραπεία.
Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι σήμερα οι εταιρίες ασφυκτιούν κάτω από μια εξοντωτική φορολόγηση, που αρχίζει με 29% και σε αυτή προστίθεται ένα επιπλέον 40% rebate και clawback.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε ότι το clawback είναι παράνομο και άμεσα θα καταπέσει από το ΣτΕ.
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την παρούσα περίοδο ως περίοδο συρρίκνωσης, με δραστική μείωση του ΑΕΠ, ανεργία στο 30%, γήρανση και μείωση του πληθυσμού και χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Εάν δεν υπάρξει η υποσχόμενη ανάπτυξη του 4%, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Μόνη λύση η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και επενδύσεις, με οριζόντια μέτρα που θα περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι:
- Φορολογικά κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας.
- Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
- Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Βασίλης Κικίλιας: “Θα αποποινικοποιήσουμε το κέρδος, αρκεί να πληρώνονται οι φόροι”
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του ότι : “Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία, το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και μπορούν οι επενδύσεις να μοχλεύσουν την ελληνική οικονομία και να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές και αυτό συμβαίνει και στο χώρο της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στα αποστραγγιστικά μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) που έπληξαν καίρια τη φαρμακοβιομηχανία από την αρχή των μνημονίων και μέχρι σήμερα, επεσήμανε ότι: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποποινικοποιήσει το κέρδος αρκεί να πληρώνονται οι φόροι και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας».
Ντέκλαν Κοστέλο: “Το clawback αν και δεν καταργηθεί, πρέπει να εξισορροπηθεί”
Σχολιάζοντας το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ανέφερε ότι «ξεκίνησε ως μηχανισμός που θα περιόριζε τις δαπάνες για την υγεία και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε. Όμως, όπως είπε πλέον το clowback δεν λειτουργεί με τον τρόπο που έπρεπε, καθώς εξαιτίας του, οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε άλλες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν και με άλλους τρόπους οι δαπάνες. Γι αυτό και χρειάζεται να επανεξεταστεί και αν και δεν θα καταργηθεί τελείως χρειάζεται να εξισορροπηθεί».
Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στη χαμηλή δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε «σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει από τις συζητήσεις με το υπουργό να επανακαθοριστεί».
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση Κοστέλο, σχετικά με τον προϋπολογισμό της Υγείας και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, ποτέ οι θεσμοί δεν προσδιόρισαν τι είδους μεταρρυθμίσεις θα κάνει η Ελλάδα: “Πάντα εμείς επιλέγουμε το μείγμα των μέτρων και τώρα είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον τρόπο που θα βοηθήσει τη χώρα”, είπε ο κ. Κικίλιας.