Η πολυδιάστατη επίδραση της πανδημίας στο ανθρώπινο κεφάλαιο που υπηρετεί τον χώρο της Υγείας, αλλά και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται την περίοδο αυτήν για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις,  θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της συζήτησης στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management με τίτλο «METAPHARMA: Μαζί διαμορφώνουμε το Μέλλον της Υγείας». Η κορυφαία εκπαιδευτική διοργάνωση για τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς θα διεξαχθεί στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2022 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, ενώ για πρώτη φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης. 

Στόχος του 13ου Συνεδρίου είναι να καθοδηγήσει τους επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου, τους ασθενείς και τους εκπροσώπους των Αρχών Υγείας στην επόμενη μετά την Πανδημία Εποχή, σκιαγραφώντας τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν και προτείνοντας νέες προοπτικές συνεργασίας, βασισμένες στην αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) με ομιλητές την κα Ντανιέλα Μάλο, Πρόεδρο Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., τους Προέδρους του Συνεδρίου, κ. Γιώργο Τουσίμη, Γενικό Διευθυντή Amgen Ελλάδος & Κύπρου, Αντιπροέδρου PIF και κ. Δημήτρη Μωραΐτη, Γενικό Διευθυντή ΒΙΑΝ Α.Ε., του Ομίλου Γιαννακόπουλου, Πρόεδρο ΕΦΕΧ, καθώς και τον Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνο Ψυχούλη,  Corporate Communications Manager, Aenorasis. 

Όπως ανέφερε η κα Μάλο κατά την εναρκτήρια ομιλία της, μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων αλλαγών και εξελίξεων που καθόρισαν το περιβάλλον λειτουργίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, το 13ο Συνέδριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις γνώσεις και εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. 

Η κα Μάλο ανέφερε σχετικά: «Με άκρως επίκαιρη ατζέντα και κορυφαίους εισηγητές, το φετινό Συνέδριο θα απαντήσει σε καίρια ζητήματα αναφορικά με τον ρόλο που καλούμαστε να αναλάβουμε στη ‘ΜΕΤΑ-την πανδημία’ εποχή, ώστε όλοι μαζί να «ΜΕΤΑ-εξελίξουμε» το πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προς όφελος των στελεχών, των ασθενών και του Συστήματος Υγείας».

Στη συνέχεια, οι κ. Τουσίμης και Μωραΐτης παρουσίασαν τη θεματολογία του επιστημονικού προγράμματος. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Σρόιτερ θα συντονίσει δύο διαδοχικά panels με ολιστικές προσεγγίσεις για το παρόν και το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο Panel θα παρουσιαστεί μια σημαντική έρευνα που εκπόνησε η Ε.Ε.Φα.Μ. αναφορικά με την εικόνα που έχουν σήμερα οι πολίτες για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το Σύστημα Υγείας και θα ακολουθήσει ο σχολιασμός των ευρημάτων από τους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση  με τη συμμετοχή ειδικών οι οποίοι θα προτείνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρόπους με τους οποίους η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να «ΜΕΤΑ-εξελίξει» την εικόνα της απέναντι στον πολίτη. 

Το δεύτερο panel, όπου θα συμμετάσχει μεταξύ των άλλων επιφανών εκπροσώπων θεσμικών Φορέων και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα αναδείξει τη δυναμική προοπτική ενός συνεργατικού σχεδιασμού του μέλλοντος της Υγείας στην Ελλάδα, Μεταξύ των άλλων, θα αναλυθούν το μακροπεριβάλλον της Υγείας μετά την πανδημία και οι προβλέψεις για την αλλαγή του ταξιδιού του ασθενούς. 

Οι συμμετέχοντες στα δύο δυναμικά στρογγυλά τραπέζια της δεύτερης ημέρας, θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των επενδύσεων στην Καινοτομία στον χώρο της Υγείας. Το πρώτο θα εστιάσει σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής της Καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στις προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς των φαρμακευτικών σκευασμάτων και των ΜΗΣΥΦΑ. 

Το επόμενο στρογγυλό τραπέζι θα είναι έντονα ανθρωποκεντρικό και αφιερωμένο στην επίπτωση της πανδημίας στα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο. Εξειδικευμένοι επιστήμονες ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιχειρησιακά μοντέλα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αναλύοντας παράλληλα τις νέες γνώσεις και δεξιότητες επικοινωνίας που καλούνται σήμερα να κατέχουν τα στελέχη της αγοράς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος της νέας εποχής.

Στη συνέχεια, η κα Μάλο αναφέρθηκε στα Αριστεία Ε.Ε.Φα.Μ. 2022,  στο πλαίσιο των οποίων την Παρασκευή 29 Απριλίου θα αναδειχθούν τα πιο δημιουργικά και καινοτόμα προγράμματα επικοινωνίας φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων αυτο-φροντίδας, αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, αλλά και της κοινωνικής συνεισφοράς του φαρμακευτικού κλάδου. Αφού παρουσίασε τις κατηγορίες και την Κριτική Επιτροπή των Αριστείων, η κα Μάλο, ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού: 

Καλύτερη Καμπάνια Νέου Προϊόντος

Προϊόν: SKYRIZI / Εταιρεία: ABBVIE              

Προϊόν: ERLEADA / Εταιρεία: JANSSEN

Καλύτερη Καμπάνια Ώριμου Προϊόντος ή Ομάδας Προϊόντων

Προϊόν: ENSTILAR / Εταιρεία: LEO PHARMA

Προϊόν: PROLIA / Εταιρεία: AMGEN

Καλύτερη Καμπάνια Προϊόντων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Προϊόν: GOPAIN / Εταιρεία: ELPEN

Προϊόν: ALLEGRA / Εταιρεία: SANOFI     

     Καλύτερη Καμπάνια Προϊόντων Αυτό-φροντίδας

Προϊόν: SUDOCREM / Εταιρεία: VIAN         

Προϊόν: VITAC / Εταιρεία: MENARINI

 

Καλύτερο Πρόγραμμα Ψηφιακής Επικοινωνίας

Πρόγραμμα: Missing B Campaign / Εταιρεία: GLAXOSMITHKLINE

Πρόγραμμα: Διαβήτης Δύο πλευρές / ΑSTRAZENECA          

Καλύτερο Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών & Ευαισθητοποίησης Κοινού

Πρόγραμμα: «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» / Εταιρεία: SERVIER

Πρόγραμμα: «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου» / Εταιρεία: NOVO NORDISK

Καλύτερη Δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Εταιρεία: ΒΙΑΝΕΞ 

Εταιρεία: NOVARTIS

Ο κ. Ψυχούλης στη συνέχεια  παρουσίασε τους  Keynote Speakers που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση την Παρασκευή 29 Απριλίου:

Ο κ. Lucas Glass Vice President, Analytics Center of Excellence, IQVIA, με ειδικότητα σε machine learning και data science solutions στο χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης, ο οποίος θα εξηγήσει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα real world data μπορούν να ενσωματωθούν στην Έρευνα και Ανάπτυξη ώστε να επιταχυνθεί η ανακάλυψη και διάθεση νέων φαρμάκων. 

Ο κ. Σωκράτης Παπαφλωράτος Founder & CEO of Numan.com, ιδρυτής της startup Numan.com στον κλάδο της Υγείας στην Αγγλία, η οποία προωθεί την ενίσχυση της υγείας και ευεξίας των ανδρών, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας.

Ο κορυφαίος ερευνητής και καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Γνωστός για την επίλυση του διάσημου μαθηματικού γρίφου «θεώρημα του Νας», έχει διαγράψει μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και κορυφαίες βραβεύσεις. Ο κ. Δασκαλάκης, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει προβλέψεις για τη νέα πραγματικότητα εστιάζοντας σε μια εποχή ραγδαίας ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα αναφερθεί στην ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης, στις δυνατότητες του και τη συμβολή του στην ενδυνάμωση και την προβολή της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Ψυχούλη να κάνει  ειδική αναφορά  στην καθοριστική  συμβολή των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής στην επιτυχία του Συνεδρίου, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αποτελεί case study καθώς καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε  με επιτυχία το κορυφαίο εκπαιδευτικό γεγονός του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα μέσα σε 4 μόνο μήνες, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκλήσεις με επινοητικότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα».