Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να είσαστε αισιόδοξοι συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια ζωής σχεδόν 160.000 γυναικών ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών για μια περίοδο 26 ετών. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες ολοκλήρωσαν μια μέτρηση αισιοδοξίας που ανέφεραν μόνες τους. Οι γυναίκες με τις υψηλότερες βαθμολογίες κατηγοριοποιήθηκαν ως αισιόδοξες. Όσες είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία θεωρήθηκαν ως απαισιόδοξες.

Οι αισιόδοξες ήταν επίσης πιο πιθανό από εκείνες που ήταν απαισιόδοξες να ζήσουν μέχρι τα 90 τους. Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτό ως «εξαιρετική μακροζωία», λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση διάρκεια ζωής για τις γυναίκες είναι περίπου 83 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Γιατί λοιπόν οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο; Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι μπορεί να έχει να κάνει με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει βρει ότι η αισιοδοξία συνδέεται με την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τη μικρότερη πιθανότητα να καπνίζει κανείς τσιγάρα. Αυτές οι υγιεινές συμπεριφορές είναι ευρέως γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής αντιπροσώπευε μόνο το 24% της σχέσης μεταξύ αισιοδοξίας και μακροζωίας. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μακροζωία για τους αισιόδοξους.

Ένας πιθανός λόγος μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι αισιόδοξοι διαχειρίζονται το άγχος. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια αγχωτική κατάσταση, οι αισιόδοξοι χρησιμοποιούν προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης που τους βοηθούν να επιλύσουν την πηγή του άγχους ή να βλέπουν την κατάσταση με λιγότερο αγχωτικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι αισιόδοξοι θα λύσουν προβλήματα και θα σχεδιάσουν τρόπους αντιμετώπισης ενός στρεσογόνου παράγοντα και θα καλέσουν τους άλλους για υποστήριξη.

Η αισιοδοξία συνήθως θεωρείται ως ένα σχετικά σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που καθορίζεται τόσο από γενετικές όσο και από πρώιμες παιδικές επιρροές (όπως το να έχει κανείς μια ασφαλή και ζεστή σχέση με τους γονείς ή τους φροντιστές του). Αλλά αν δεν είστε φυσικά επιρρεπείς στο να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την ικανότητά σας να είστε αισιόδοξοι.