Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχει η φράση «ζεις γρήγορα, πεθαίνεις νέος». Στη βιολογία προέρχεται από την παρατήρηση ότι τα ζώα με υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς («ζουν γρήγορα») τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνα με αργό μεταβολισμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικά, οι παρεμβάσεις που παράγουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής -όπως ο θερμιδικός περιορισμός που οδηγεί σε χαμηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς. 

Ένα πρόβλημα με τον προσδιορισμό της επίδρασης του μεταβολισμού στη διάρκεια ζωής είναι ότι ο μεταβολισμός συχνά συνδέεται με αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Γενικά, οι χαμηλοί μεταβολικοί ρυθμοί συνδέονται με τη χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Έτσι, όταν τα ποντίκια υπό θερμιδικό περιορισμό ζουν περισσότερο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η παρατεταμένη διάρκεια ζωής συνδέεται με το χαμηλό μεταβολισμό τους ή τη χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ασυνήθιστη κατάσταση όπου ο μεταβολικός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις για να προσδιορίσουν ποιος παράγοντας είναι πιο σημαντικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα ποντίκια και τα χάμστερ εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, ο μεταβολισμός τους πέφτει ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει. «Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση των τρωκτικών σε αυτές τις συνθήκες μείωσε τη διάρκεια ζωής τους. Ο χαμηλότερος μεταβολισμός δεν επιμήκυνε τη ζωή τους, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη συντόμευσαν», δήλωσε ο καθηγητής John R. Speakman, συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρούς ανεμιστήρες για να παρέχουν αέρα πάνω από τα ποντίκια και τα χάμστερ που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν επηρέασε το μεταβολισμό τους, αλλά τα εμπόδισε να έχουν υψηλές θερμοκρασίες σώματος. 

«Διαχωρίσαμε την επίδραση της θερμοκρασίας του σώματος στη διάρκεια ζωής από το μεταβολικό ρυθμό σε δύο είδη μικρών τρωκτικών που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα, ιδιαίτερα ότι η χρήση μικρών ανεμιστήρων πάνω από τα ζώα ανέστρεψε την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να αλλάζει ο μεταβολικός ρυθμός», δήλωσε ο Zhao Zhijun από το Πανεπιστήμιο Wenzhou..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η θερμοκρασία του σώματος φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικός μεσολαβητής της διάρκειας ζωής από τον μεταβολικό ρυθμό. Για αυτόν τον λόγο, ίσως ισχύει το ρητό «ζεις κρύος, πεθαίνεις γέρος».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης