Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει πολλές ιδιότητες του προσώπου που συνδέονται με την υγεία και έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτές για να κρίνουν ποιος είναι υγιής και ποιος όχι. Πιο πρόσφατα, κάποιοι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για το χρώμα του προσώπου και τη σχέση του με την υγεία.
Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, λαμβάνονται μόνο από την υγιεινή διατροφή και όταν εναποτίθενται στο δέρμα σας, σας κάνουν να φαίνεστε πολύ πιο υγιείς – ακόμη περισσότερο από ό,τι αν έχετε μαυρίσει. Έτσι, μια αλλαγή στη διατροφή για να συμπεριλάβετε περισσότερα καροτενοειδή μπορεί να είναι καλό για την υγεία και την εμφάνισή σας. Ομοίως, ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας απαλλάξει από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και ένα καλό κυκλοφορικό σύστημα μέσω άσκησης μπορεί να κοκκινίσει λίγο τα μάγουλά σας.
Αλλά μπορεί να υπάρχει ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για να φαίνεστε πιο υγιείς, εντελώς δωρεάν και γρήγορος. Μια μελέτη προσπάθησε να προβλέψει μια βαθμολογία υγείας που λαμβάνει ένα πρόσωπο με βάση την έκφρασή του. Διαπιστώθηκε ότι η επίδραση της θετικής έκφρασης στις βαθμολογίες ήταν παρόμοιες με εκείνη ενός κανονικού Δείκτη Μάζας Σώματος, της χρήσης μακιγιάζ ή της εμφάνισης μιας πιο νεαρής ηλικίας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση στην αντιληπτή υγεία εάν η έκφραση ήταν ένα γνήσιο χαμόγελο, αντί να δείχνει απλώς λίγο χαρούμενο.
Η ανακάλυψη ήταν ότι τα πρόσωπα φαίνονται πιο υγιή όταν χαμογελούν, σε σύγκριση με μια ουδέτερη έκφραση, και ότι δεν έχει σημασία αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Βρήκαν επίσης ότι αυτή η επίδραση αυξήθηκε με την ηλικία του προσώπου: οι ηλικιωμένοι φαίνονται πολύ πιο υγιείς από τους νέους. Το χαμόγελο ήταν το πιο σημαντικό σημάδι για το πόσων χρονών φαίνεται ένα πρόσωπο και μια χαρούμενη έκφραση ήταν ακόμη πιο σημαντική από ενδείξεις όπως το λίπος ή το χρώμα του δέρματος.
Γιατί όμως βρίσκουμε τα χαμογελαστά πρόσωπα πιο υγιή; Η απάντηση μπορεί να οφείλεται σε μια γνήσια σχέση μεταξύ του χαμόγελου και της πραγματικής, υγείας. Η διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει προβλεφθεί από φωτογραφίες τους στα νιάτα τους. Όσοι φωτογραφήθηκαν με γνήσια χαμόγελα έζησαν περισσότερο από εκείνους που φωτογραφήθηκαν με συμβατικό ή καθόλου χαμόγελο.