Ζήσης Ψάλλας
Νέα έρευνα δείχνει ότι 12 εβδομάδες εύχρηστου παθητικού τεντώματος των ποδιών βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος διευκολύνοντας τις αρτηρίες να διαστέλλονται και να μειώνουν την ακαμψία τους.
Το παθητικό τέντωμα διαφέρει από το ενεργό στο ότι το πρώτο περιλαμβάνει μια εξωτερική δύναμη (άλλο άτομο ή βαρύτητα) που σας τεντώνει. Το ενεργό τέντωμα το κάνετε μόνοι σας. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες και των δύο φύλων σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκε σε τέντωμα. Η πειραματική ομάδα πραγματοποίησε τεντώματα ποδιών 5 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του παθητικού τεντώματος στη ροή του αίματος τοπικά και στον άνω βραχίονα. Διαπίστωσαν ότι οι αρτηρίες τόσο στο κάτω μέρος των ποδιών και στον άνω βραχίονα είχαν αυξημένη ροή αίματος και διαστολή όταν διεγείρονται και συγχρόνως μειωμένη δυσκαμψία.
Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης, καθώς χαρακτηρίζονται από αλλαγές στον έλεγχο της ροής του αίματος, λόγω εξασθενημένου αγγειακού συστήματος.
Η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί σε ασθενείς με αγγειακή νόσο προκειμένου να δείξει εάν αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια νέα θεραπεία χωρίς φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των αγγείων και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών, σε άτομα με χαμηλή κινητικότητα.
Επιπλέον, το τέντωμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η αγγειακή υγεία όταν οι ασθενείς έχουν χαμηλή κινητικότητα. Μπορεί επίσης να εκτελεστεί στο σπίτι από φροντιστές ή μέλη της οικογένειας.
Ο Emiliano Ce, εκ των συγγραφέων της μελέτης, είπε: «Αυτή η νέα εφαρμογή τεντώματος έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα πανδημική περίοδο αυξημένου περιορισμού στα σπίτια μας, όπου η δυνατότητα διεξαγωγής ευεργετικής εκπαίδευσης για τη βελτίωση και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καταστάσεων είναι περιορισμένη».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Physiology.