Ζήσης Ψάλλας
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που γελούν συχνά στην καθημερινή τους ζωή μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα αγχωτικά γεγονότα -αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την ένταση του γέλιου.
Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι γελούν συνήθως 18 φορές την ημέρα -γενικά κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους και ανάλογα με το βαθμό ευχαρίστησης που βιώνουν. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης διαφορές που σχετίζονται με την ώρα της ημέρας, την ηλικία και το φύλο -για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες χαμογελούν περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο.
Σ΄ αυτή την μελέτη, ένα ακουστικό σήμα από μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώθησε τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις οκτώ φορές την ημέρα σε ακανόνιστα διαστήματα για μια περίοδο 14 ημερών. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συχνότητα και την ένταση του γέλιου και τον λόγο του γέλιου -καθώς και τυχόν αγχωτικά γεγονότα ή συμπτώματα άγχους που βίωσαν- στο διάστημα από το τελευταίο σήμα.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ γέλιου, αγχωτικών γεγονότων και σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων άγχους (“Είχα πονοκέφαλο” ή «ένιωσα ανήσυχος») ως μέρος της καθημερινής ζωής. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 41 φοιτητές ψυχολογίας, 33 από τους οποίους ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία κάτω των 22 ετών.
Το πρώτο αποτέλεσμα της μελέτης αναμενόταν με βάση την εξειδικευμένη βιβλιογραφία: σε φάσεις κατά τις οποίες τα άτομα γέλασαν συχνά, τα αγχωτικά γεγονότα συσχετίστηκαν με πιο μικρά συμπτώματα υποκειμενικού στρες.
Ωστόσο, το δεύτερο εύρημα ήταν απρόσμενο. Όσον αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ αγχωτικών γεγονότων και έντασης γέλιου (ισχυρό, μεσαίο ή αδύναμο), δεν υπήρχε στατιστική συσχέτιση με τα συμπτώματα του στρες. “Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι εκτιμούν καλύτερα τη συχνότητα του γέλιου, παρά την έντασή του, τις τελευταίες ώρες”, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.