Ζήσης Ψάλλας

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται μόνο όταν αρρωσταίνετε. Στην πραγματικότητα, νέα έρευνα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό είναι επίσης απασχολημένο όταν είστε απόλυτα υγιείς. Για παράδειγμα, σας βοηθά να μετατρέψετε το λίπος σε ενέργεια όταν είστε νηστικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανοσοποιητικό έχει κύτταρα σταθμευμένα σε όλο το σώμα, και στην πραγματικότητα κάνουν τη δουλειά τους ακόμα κι αν είμαστε σε απόλυτη φόρμα. Αυτό δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι το ανοσοποιητικό ήταν ως επί το πλείστον αδρανές, εκτός και εάν το σώμα δεχόταν επίθεση παθογόνων που προκαλούσαν λοιμώξεις. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο και στους απόλυτα υγιείς ανθρώπους, επηρεάζοντας την παραγωγή ζωτικών πηγών ενέργειας στο σώμα, λέει μια από τις επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, η Anne Loft, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο βιοχημείας και μοριακής βιολογίας.

Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγκάζει το συκώτι ενός υγιούς σώματος να παράγει μια πηγή ενέργειας που ονομάζονται κετονοσώματα. Αυτό πραγματοποιείται αφήνοντας το συκώτι να κάψει λίπος κατά τη διάρκεια της νηστείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν νηστεύουμε -δηλαδή, δεν έχουμε φάει τίποτα για ίσως μισή μέρα ή μια ολόκληρη μέρα- αρχίζουμε να αντλούμε ενέργεια από το λίπος μας, αλλά δεν είναι όλα τα κύτταρα του σώματος ικανά να κάψουν λίπος. Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για τον εγκέφαλο, ο οποίος εξαρτάται από την παραγωγή κετονικών σωμάτων, τα οποία σχηματίζει το συκώτι μεταβολίζοντας τα λίπη. Τα κετονικά σώματα ενεργοποιούν έτσι το σώμα, επιτρέποντάς μας να λειτουργούμε ακόμα κι αν δεν τρώμε τίποτα.

Οι κετόνες είναι επίσης στο επίκεντρο της κετογονικής δίαιτας που στοχεύει στην απώλειας λίπους μέσω μείωσης των υδατανθράκων στο φαγητό μας, έτσι ώστε το σώμα να αρχίζει να καίει το λίπος που έχει αποθηκεύσει. Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα κετονοσώματα μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων, σε παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Πιστεύουμε τώρα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την παραγωγή κετονών σε υγιή άτομα και λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές επιδράσεις των κετονών σε διάφορες κοινές μεταβολικές διαταραχές, αυτή η γνώση ελπίζουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί για να κατανοήσουμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα σε ισορροπία όταν είμαστε άρρωστοι», εξηγεί η Anne Loft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης