Zήσης Ψάλλας
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular and Cellular Endocrinology, εξέτασε τις τέσσερις χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν περισσότερο τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός παιδιού: μόλυβδος, υδράργυρος, φυτοφάρμακα και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (αλλιώς γνωστοί ως επιβραδυντές φλόγας).
Ο Leo Trasande, παιδίατρος και ερευνητής της δημόσιας υγείας στο NYU School of Medicine, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη, περιέγραψε τους ρύπους αυτούς ως χημικές ουσίες “hit-and-run”. Όταν το παιδί εκτεθεί σε αυτές, δεν υπάρχει αντιστροφή της βλάβης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μόλυβδος κόστισε στα παιδιά των ΗΠΑ 78 εκατομμύρια βαθμούς IQ κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που μελετήθηκε, ενώ τα φυτοφάρμακα προκάλεσαν απώλεια σχεδόν 27 εκατομμυρίων βαθμών IQ κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Εν τω μεταξύ, ο υδράργυρος προκάλεσε απώλεια 2,5 εκατομμυρίων μονάδων IQ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν σε τοξίνες από το 2001 έως το 2016, το ποσοστό της απώλειας IQ λόγω έκθεσης σε επιβραδυντικά φλόγας και φυτοφάρμακα αυξήθηκε από 67% σε 81%. Τα επιβραδυντικά φλόγας μπορούν να βρεθούν σε οικιακά έπιπλα και ηλεκτρονικά, ενώ τα φυτοφάρμακα μπορούν να καταναλωθούν μέσω των φρούτων, των λαχανικών και άλλων πηγών. “Αυτό που βρήκαμε ήταν εντυπωσιακό”, είπε ο Trasande.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια του IQ που οφείλεται σε μόλυβδο, υδράργυρο, επιβραδυντικά φλόγας και φυτοφάρμακα κόστισε στις ΗΠΑ γύρω στα 6 τρισ. δολάρια από το 2001 έως το 2016.
Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι η έκθεση σε μόλυβδο και υδράργυρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παιδική εγκεφαλική βλάβη. Έτσι, πολλά από τα κυριότερα κρησφύγετα για αυτά τα χημικά προϊόντα -βενζίνη με μόλυβδο, βαφή μολύβδου και εκπομπές υδραργύρου από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα- καταργήθηκαν σταδιακά.
Ήδη από τη δεκαετία του 1970, το Environmental Protection Agency απαιτούσε να καταργηθεί σταδιακά η βενζίνη και η βαφή (αν και η μολύβδινη μπογιά εξακολουθεί να υπάρχει σε σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1978). Ο οργανισμός θέσπισε επίσης πρότυπα για τη μείωση των εκπομπών υδραργύρου από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2011, αν και ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθούν να μην πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Αλλά υπήρξαν λιγότερες προσπάθειες για τη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων και των επιβραδυντικών φλόγας.