Θάνος Ξυδόπουλος
Μελέτη που συνέκρινε την αντιοξειδωτική δράση και την καρδιακή προστασία της μελατονίνης παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση “Experimental Biology 2019” της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας, στο Ορλάντο της Φλόριντας.
Η μελατονίνη έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιαρρυθμικά αποτελέσματα, με την παραδοχή ότι αυτό οφείλεται στις γνωστές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Στην παρούσα μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε με ακρίβεια πώς η μελατονίνη επηρέασε την καρδιά σε ένα μοντέλο καρδιακών προσβολών αρουραίου.
Σε μία ομάδα αρουραίων χορηγήθηκαν 10 mg μελατονίνης ημερησίως για επτά ημέρες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο.
Έπειτα, οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στις καρδιές των αρουραίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Στη συνέχεια εξέτασαν τις καρδιές για δείκτες οξειδωτικού στρες και αντιοξειδωτική δράση.
Οι υποδοχείς
Η κοιλιακή ταχυκαρδία (VT) και η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) είναι δύο είδη επικίνδυνης ακανόνιστης ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς που συνδέονται με την καρδιακή προσβολή. Η επίπτωση των VT και VF μειώθηκε στους αρουραίους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μελατονίνη. Ένας δείκτης αντιοξειδωτικής δραστικότητας ήταν επίσης υψηλότερος στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας οξειδωτικού στρες και της επίπτωσης της ακανόνιστης ηλεκτρικής δραστηριότητας.
Σε προηγούμενες εργασίες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η δέσμευση των ειδικών για τη μελατονίνη υποδοχέων απομάκρυνε το αντιαρρυθμικό όφελος της μελατονίνης.
Συνολικά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα της μελατονίνης στην καρδιά σχετίζονται με την αντιαρρυθμική δράση της και αυτό δεν σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά με τη διέγερση του υποδοχέα της μελατονίνης, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Jan Azarov από το Komi Science Center, της Ρωσίας.