Ζήσης Ψάλλας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδες κολέγια έχουν εφαρμόσει προγράμματα επίσκεψης σε ζώα. Οι ζωολογικοί κήποι πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από το άγχος των προπτυχιακών σπουδαστών αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι τέτοια προγράμματα λειτουργούν πραγματικά.
Κοιτώντας την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, μια νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που εξέτασαν τα φυσιολογικά οφέλη των κατοικίδιων ζώων.
Χρησιμοποιώντας τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο ως ένδειξη του άγχους, η μελέτη επικεντρώθηκε σε 249 φοιτητές, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες κατά τη διάρκεια ενός πανεπιστημιακού προγράμματος επίσκεψης σε ζώα.
Για δέκα λεπτά, η πρώτη ομάδα είχε τη δυνατότητα να παίζει και γενικά να συνοδεύει μια ομάδα από γάτες και σκύλους σε ένα τοπικό καταφύγιο. Οι άλλες ομάδες δεν ήταν τόσο τυχερές. Η δεύτερη ομάδα πέρασε τα δέκα λεπτά περιμένοντας και βλέποντας άλλους φοιτητές να αλληλεπιδρούν με τα ζώα, η τρίτη ομάδα δεν έφτασε καν τόσο μακριά και της παρουσιάστηκαν μόνο εικόνες ζώων σε μια παρουσίαση διαφανειών. Η τελευταία ομάδα απλώς τέθηκε σε λίστα αναμονής, που σημαίνει ότι δεν είχε καμία οπτική ή φυσική έκθεση στα ζώα, παρόλο που τους είπαν ότι θα τα έβλεπαν σύντομα.
Δείγματα σάλιου ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα τρεις φορές την ημέρα, μία φορά κατά το ξύπνημα και δύο φορές 15 και 25 λεπτά μετά το πείραμα των 10 λεπτών.
Η πρώτη ομάδα εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από τις άλλες ομάδες. Και αυτό παρέμεινε αληθές ανεξάρτητα από το ποια ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης των φοιτητών κατά το ξύπνημα.
Αυτό υποδηλώνει ότι μόλις 10 λεπτά χρόνου χάιδεμα ζώων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα φυσικά επίπεδα του στρες.
Οι συντάκτες ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα πανεπιστήμια να καθορίσουν τον καλύτερο τύπο αλληλεπίδρασης και δοσολογίας για τα προγράμματά τους.
Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν την εκτεταμένη έρευνα για τη θεραπεία με ζώα, η οποία έχει δείξει ότι η κατοχή ενός κατοικιδίου, π.χ. σκύλου, είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία.