Της Catriona Morrison, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ
Η μνήμη χρησιμεύει για να καταγράφει τη ζωή μας, να μας τοποθετεί στο παρόν και να μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Είναι απαραίτητη για να έχουμε την αίσθηση του εαυτού μας.
Αλλά γιατί η μνήμη που είναι τόσο σημαντική μπορεί να αποτύχει;
Ενώ τα χάσματα μνήμης μπορεί να είναι απογοητευτικά, μερικές φορές μπορούν να είναι επωφελή για την αίσθηση του εαυτού μας.
Αν συνεχώς ξεχνώ πού βάζω τα κλειδιά μου, αναπτύσσω μια ρουτίνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση που απαιτεί μια συγκεκριμένη πρακτική: να βάζω πάντα τα κλειδιά σας στο ίδιο σημείο. Από την άλλη μεριά, αν θυμάμαι τις απολύτως ευτυχείς διακοπές μου και καταπιέσω στη μνήμη μου το αρνητικό περιστατικό στο αεροδρόμιο, αυτό με βοηθά να αισθάνομαι καλύτερα για τον εαυτό μου και την εμπειρία μου. Έχω “επεξεργαστεί” υποσυνείδητα την αρνητική πλευρά για να δημιουργήσω μια πιο θετική ανάμνηση.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του ευεργετικού “αυτο-μοντάζ” είναι όταν τα μακροχρόνια ζευγάρια λένε στο άλλο τους μισό: «Σ’ αγαπώ περισσότερο σήμερα από παλιά». Όταν οι ψυχολόγοι το εξέτασαν αυτό, δεν το βρήκαν εντελώς αληθές. Αντί αυτού, διαπίστωσαν ότι τα μακροχρόνια ζευγάρια έχουν μια δέσμευση ο ένας για τον άλλο που είναι σημαντική για την προσωπική τους ευημερία. Επομένως, αν αισθάνομαι ότι σε αγαπώ περισσότερο από χθες, είναι τελικά ευεργετικό γιατί αισθάνομαι θετικός για τον εαυτό μου ακόμα κι αν δεν είναι αντικειμενικά αλήθεια.
Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν σούπερ μνήμη. Μπορούν να θυμούνται πως ήταν ο καιρός στις 6 Μαρτίου 2016 ή τι έφαγαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, το να ξεχνάμε πράγματα δεν είναι μόνο φυσιολογικό, είναι και επιθυμητό.
Οι αποτυχίες της μνήμης μπορούν συχνά να ξεπεραστούν σκόπιμα και μεθοδικά, ωστόσο οι αλλαγές στη μνήμη με την πάροδο του χρόνου συχνά συμβαίνουν σε ανθρώπους που διατηρούν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους. Και αυτό αξίζει να το θυμόμαστε.
Πηγή: The Conversation