Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη μεταξύ 3.568 μαθητών στο Λονδίνο, ηλικίας 9 και 15 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνα τα παιδιά που πέρασαν περισσότερο χρόνο κοντά σε δασικές εκτάσεις έδειξαν βελτιωμένη γνωστική απόδοση και ψυχική υγεία στην εφηβεία τους.
«Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση των τύπων του φυσικού περιβάλλοντος ως σημαντικού προστατευτικού παράγοντα για τη γνωστική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των εφήβων και υποδηλώνουν ότι δεν μπορούν όλοι οι τύποι φυσικού περιβάλλοντος να συμβάλουν εξίσου σε αυτά τα οφέλη για την υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές βρήκαν μια περίεργη σχέση μεταξύ της παρουσίας δέντρων και της ανθρώπινης κατάστασης του νου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία, επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά αλλά και σε εθνικό επίπεδο έδειξαν ότι οι χώροι πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές της πόλης έχουν καλύτερη χωρική εργασιακή μνήμη.
Γιατί αυτό συμβαίνει είναι ένα μυστήριο. Τα εμπλουτισμένα περιβάλλοντα είναι γνωστό ότι διαμορφώνουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές γιατί οι χώροι πρασίνου -και ειδικά τα δέντρα- φαίνεται να επηρεάζουν τόσο τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι χώροι πρασίνου συνδέονται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης λευκής και φαιάς ουσίας, καθώς και θετικές αλλαγές στην αμυγδαλή, η οποία βοηθά στον έλεγχο των συναισθημάτων. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν επομένως να είναι υπεύθυνες για ορισμένες από τις γνωστικές και ψυχικές επιπτώσεις που βλέπουμε.
Αλλά φαίνεται ότι τα δέντρα μπορούν να κάνουν πράγματα που άλλοι τύποι φυλλώματος δεν μπορούν. Παρόμοια με την παρούσα μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα δέντρα, και όχι γρασίδι, συνδέονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία. Ίσως έχει να κάνει με τα κλαστικά μοτίβα που βρίσκονται στα κλαδιά δέντρων. Ακόμα και ως παιδιά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη εκτίμηση για αυτά τα σχήματα, και αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος αυτού που ηρεμεί το μυαλό μας και αναζωογονεί ορισμένες βιοχημικούς οδούς στον εγκέφαλό μας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.