Θάνος Ξυδόπουλος

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί φαγούρα, πλάκες ή φολιδωτές προσκρούσεις στο δέρμα. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματός, αλλά οι πλάκες εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Κανονικά, το σώμα αποβάλλει τα κύτταρα του δέρματος σε ένα μήνα. Με την ψωρίαση, η υποκείμενη φλεγμονώδης απόκριση επιταχύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, το σώμα παράγει νέα κύτταρα του δέρματος κάθε λίγες μέρες. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και μετατρέπονται σε πλάκες ψωρίασης και φολιδωτές προσκρούσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυτοκίνες είναι οι παράγοντες του σώματος που προκαλεί αυτήν την ανοσοαπόκριση. Εάν η ψωρίαση δεν ελέγχεται καλά, τα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών του σώματος αυξάνονται. Η φλεγμονώδης απόκριση είναι συχνά εύκολο να εντοπιστεί ως πλάκες δέρματος.

Υπάρχουν όμως περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν. Οι κυτοκίνες λειτουργούν επίσης σε όλο το σώμα και μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα, τους μυς και τους τένοντες σας. Αυτό είναι πιο έντονο σε μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, αλλά εμφανίζεται επίσης και στην ήπια ψωρίαση. Επειδή η φλεγμονή επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να βιώσουν άλλες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Περίπου 7-20% των ατόμων με ψωρίαση εμφανίζουν επίσης ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονώδη κατάσταση των ματιών. Και οι δύο παθήσεις σχετίζονται με τον ίδιο τύπο φλεγμονωδών κυτοκινών. Πολλοί γιατροί θεραπεύουν τη ραγοειδίτιδα με οφθελμικές σταγόνες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή από του στόματος κορτικοστεροειδή. Οι προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα υποστηρίζει ότι στοχευμένες βιολογικές θεραπείες που προορίζονται για την ψωρίαση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση και των δύο παθήσεων. 

Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ), σαρκοείδωσης, διάμεσης πνευμονοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα. 

Αν και η έρευνα είναι μικτή, πολλά άτομα με ψωρίαση έχουν διαπιστώσει ότι η αλλαγή της διατροφής τους βοήθησε στη διαχείριση της ψωρίασης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυπικά τρόφιμα που αποτελούν μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας περιλαμβάνουν:

  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • ξηροί καρποί
  • ελαιόλαδο
  • ντομάτες
  • λιπαρά ψάρια
  • φρούτα

Παραδείγματα φλεγμονωδών τροφίμων που πρέπει να παραλείψετε όταν ακολουθείτε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα περιλαμβάνουν:

  • εξευγενισμένοι υδατάνθρακες
  • τηγανητά φαγητά
  • γλυκά και ποτά
  • κόκκινο κρέας και μεταποιημένο κρέας
  • μαργαρίνες

Αν και τα στοιχεία περιορίζονται στην υποστήριξη μιας ακριβούς δίαιτας για την ψωρίαση, η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης