Πρωτεΐνη που προέρχεται από μύκητες είναι εξίσου αποτελεσματική με τη ζωική πρωτεΐνη στην υποστήριξη της οικοδόμησης μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, είναι η πρώτη που διερευνά εάν μια βίγκαν διατροφή πλούσια σε μυκοπρωτεΐνη -προέρχεται από τον μύκητα Fusarium venenatum- μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αντιστάσεις στον ίδιο βαθμό όπως μια παμφάγα. διατροφή. Για χρόνια η πατέντα των προϊόντων διατροφής από μυκοπρωτεΐνη ανήκε στην εταιρία Quorn Foods, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τυχαιοποιημένη δοκιμή χωρίστηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, 16 υγιείς νεαροί ενήλικες ολοκλήρωσαν μια τριήμερη δίαιτα όπου η πρωτεΐνη τους προερχόταν είτε από παμφάγες είτε αποκλειστικά βίγκαν (κυρίως μυκοπρωτεΐνη Quorn), ενώ ελήφθησαν λεπτομερείς μετρήσεις του μεταβολισμού. Στη δεύτερη φάση, 22 υγιείς νεαροί ενήλικες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα προοδευτικής προπόνησης αντίστασης 10 εβδομάδων υψηλού όγκου ενώ κατανάλωναν παμφάγα δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης ή δίαιτα βίγκαν πλούσια σε μυκοπρωτεΐνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν συγκρίσιμες αυξήσεις στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη σε απόκριση στις δύο δίαιτες, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. Η ομάδα που ακολούθησε παμφάγα δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης κέρδισε 2,6 κιλά άλιπης μάζας ολόκληρου του σώματος, ενώ η ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα βίγκαν κέρδισε 3,1 κιλά. Και οι δύο ομάδες αύξησαν το μέγεθος των μυών των μηρών τους κατά το ίδιο ποσό (8,3%) κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια βίγκαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μυκοπρωτεΐνη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με μια παμφάγα δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης στο χτίσιμο μυών κατά τη διάρκεια προπόνησης με αντίσταση.
Αυτή η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη που καταδεικνύει την ισχύ της μυκοπρωτεΐνης στην οικοδόμηση μυών, με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ το 2020 να διαπιστώνει ότι η μυκοπρωτεΐνη χτίζει μύες σε μεγαλύτερο βαθμό από την πρωτεΐνη γάλακτος και μια μελέτη του 2021 που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια χορτοφαγική δίαιτα πλούσια σε μυκοπρωτεΐνες υποστηρίζει τη διατήρηση του μυϊκού ιστού σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα τη μυκοπρωτεΐνη με μια παμφάγα δίαιτα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, και το κάνει σε μια εκτεταμένη περίοδο «ελεύθερης διαβίωσης» 10 εβδομάδων της καθημερινής ζωής των συμμετεχόντων.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ. Alistair Monteyne, ο ερευνητής που διεξήγαγε τη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, είπε: «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η οικοδόμηση των μυών μπορεί να αυξηθεί με την τήρηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, προηγουμένως δεν ήταν σαφές εάν δίαιτες μη ζωικής προέλευσης και πηγές πρωτεϊνών μη ζωικής προέλευσης, όπως η μυκοπρωτεΐνη Quorn, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την οικοδόμηση μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αντιστάσεις στον ίδιο βαθμό με τις παμφάγες δίαιτες και τις πηγές πρωτεϊνών που προέρχονται από ζώα».