Ζήσης Ψάλλας
Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας καθιστώντας το σμάλτο των δοντιών πιο ανθεκτικό στα οξέα. Προστίθεται στο πόσιμο νερό σε πολλές χώρες στον κόσμο. Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά ένα επίπεδο 0,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Η φθορίαση του νερού κάνει καλό στα δόντια όταν δεν ξεπερνά αυτό το όριο.
Ενώ τα χαμηλά επίπεδα φθορίου ενισχύουν και προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών, το πολύ φθόριο μπορεί να προκαλέσει φθορίαση των οδοντοστοιχιών: αποχρωματισμό συνήθως με αδιαφανή λευκά σημάδια, γραμμές ή κακή μεταλλοποίηση.
Η φθορίαση των δοντιών εμφανίζεται όταν τα παιδιά μέχρι 9 ετών ετών -η περίοδος κατά την οποία σχηματίζονται τα δόντια- εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθορίου. Μια έρευνα από το CDC διαπίστωσε ότι περίπου το 25% του εξεταζόμενου πληθυσμού των ΗΠΑ (ηλικίες 6 έως 49) παρουσιάζουν κάποιο βαθμό φθορίασης στα δόντια.
Για να διερευνήσουν τις μοριακές βάσεις της φθορίασης των δοντιών, ερευνητές του NYU College of Dentistry ανέλυσαν την επίδραση που έχει η έκθεση των δοντιών στο φθόριο -σε επίπεδα συγκέντρωσης μεγαλύτερα από αυτά που βρίσκονται στο πόσιμο νερό. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την επίδραση του φθορίου στην σηματοδότηση του ασβεστίου εντός των κυττάρων -δεδομένου του ρόλου που παίζει το ασβέστιο στο σμάλτου των δοντιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, σε τρωκτικά, πως όταν τα κύτταρα του σμάλτου, εκτέθηκαν σε φθόριο, αυτό οδήγησε σε δυσλειτουργία του ασβεστίου, με λιγότερο ασβέστιο να εισέρχονται και να αποθηκεύεται στο ενδοπλασματικό δίκτυο (endoplasmic reticulum), ένα διαμέρισμα των κυττάρων με πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης του ασβεστίου.
Επίσης, το φθόριο διαταράσσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και συνεπώς η παραγωγή ενέργειας μεταβλήθηκε.
Τέλος, η αλληλούχιση του RNA αποκάλυψε ότι τα κύτταρα του σμάλτου που εκτέθηκαν σε φθόριο είχαν αυξημένη έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν στρες στο ενδοπλασματικό δίκτυο και γονιδίων που κωδικοποιούν μιτοχονδριακές πρωτεΐνες οι οποίες εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling.