Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η ήπια έως μέτρια άσκηση -που εκτελείται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα- μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Χονγκ Κονγκ το 1998. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 24.656 Κινέζους ενήλικες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνταν καθόλου ή ασκούνταν υπερβολικά (πάνω από πέντε ημέρες εβδομαδιαίως) διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνταν μέτρια.

Επιπλέον μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η τακτική άσκηση που διεξήχθη δύο έως τρεις μήνες πριν από τη μόλυνση μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο.

Τα περιορισμένα δεδομένα σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η άσκηση μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δύο έως τρεις μήνες πριν, προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια ιογενή λοίμωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν έχουμε κολλήσει τον κορωνοϊό χωρίς να το ξέρουμε, η άσκηση είναι καλή ή κακή;

Περιορισμένα δεδομένα, που προέρχονται από ποντίκια, υποδηλώνουν ότι η μέτρια άσκηση για 20 έως 30 λεπτά την ημέρα μετά τη μόλυνση με τον ιό της γρίπης βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Είναι άγνωστο αν αυτό ισχύει για τον κορωνοϊό ή αν ισχύει και για τον άνθρωπο. Στη μελέτη αυτή, το 82% των ποντικών που ασκούνταν 20-30 λεπτά την ημέρα κατά την περίοδο επώασης του ιού της γρίπης επέζησαν. Αντίθετα, μόνο το 43% των καθιστικών ποντικών και το 30% των ποντικών που ασκούνταν έντονα -2,5 ώρες άσκησης την ημέρα- επέζησαν. Επομένως, τουλάχιστον στα εργαστηριακά ποντίκια, η ήπια έως μέτρια άσκηση (π.χ. περπάτημα) μπορεί να είναι προστατευτική μετά τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

Αλλά, ενώ η λίγη άσκηση είναι καλή, η υπερβολική άσκηση είναι κακή. Είναι σαφές ότι τόσο η υπερβολική άσκηση, καθώς και η άσκηση ενώ είμαστε άρρωστοι αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικών επιπλοκών και θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες σε ποδοσφαιριστές και νεαρούς δρομείς έδειξαν μείωση της έκκρισης ανοσοσφαιρίνης Α ή sIgA όταν αγωνίστηκαν σκληρά. Η sIgA είναι ένα αντίσωμα που χρησιμοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση των παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των ιών. Συνδέεται στενά με λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Όταν τα επίπεδα της sIgA μειώνονται, οι λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού συνήθως αυξάνονται. 

Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει έμμεσα ότι η υπερβολική άσκηση χωρίς επαρκή αποκατάσταση μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, ειδικά από ιούς της αναπνευστικής οδού. Επομένως, όσον αφορά την ανοσία, οι μελέτες δείχνουν ότι η περισσότερη άσκηση δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης