Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Stephan Listabarth από το University of Vienna, έχει υποθέσει ότι οι εναποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο που οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 -την οποία προκαλεί το αλκοόλ- μπορεί να είναι βασικοί παράγοντες της γνωστικής παρακμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Μία από αυτές τις συνέπειες είναι η μείωση της γνωστικής λειτουργίας, ιδιαίτερα η μνήμη και η αφηρημάδα. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τον παθομηχανισμό, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη από το αλκοόλ.

Γνωρίζουμε από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες ότι οι εναποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνες για τη βλάβη των νευρικών ιστών. Αυτές οι εναποθέσεις μπορούν επίσης να ανιχνευθούν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου (συμπεριλαμβανομένων των βασικών γαγγλίων) σε άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ.

Οι ερευνητές της μελέτης θεωρούν ότι η γνωστική επιδείνωση προκαλείται από εναποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο και ότι η χορήγηση βιταμίνης Β1 θα μπορούσε να προστατεύει τον εγκέφαλο από αυτές τις εναποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση που ανέπτυξαν οι συγγραφείς της μελέτης προσφέρει μια εξήγηση στο γιατί οι εναποθέσεις σιδήρου είναι τόσο διαδεδομένες σε όσους πίνουν αλκοόλ. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και επίσης σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι σημαντική για τη διατήρηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Εάν συμπίπτουν αυτές οι δύο καταστάσεις -αυξημένος σίδηρος και ανεπάρκεια Β1- περισσότερος σίδηρος εναποτίθεται στον εγκέφαλο, οδηγώντας τελικά σε οξειδωτική βλάβη του ιστού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθεί η χρήση φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων σιδήρου (π.χ. χηλικοποιητές), όπως γίνεται σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Και έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν μια κλινική μελέτη για την επικύρωση της σχέσης μεταξύ αλκοόλ, ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 και εγκεφαλικού σιδήρου που θα δώσει μια βάση για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της σχετιζόμενης  με το αλκοόλ άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό Alzheimer and Dementia.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης